Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS chce transformáciu nemocníc, nepolitický výber manažérov a eHealth

Na snímke sprava Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková,Natália Blahová,Martin Klus, Martin Poliačik, Jozef Rjtár, Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová, Karol Galek, Alojz Baránik, Juraj Droba a Peter Osuský počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Liberáli volajú po systémových zmenách, opatrenia, ktoré prijímala vláda Roberta Fica, sú podľa nich na naháňanie preferencií.

Bratislava 19. januára (TASR) - Transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, odpolitizovanie nominácií manažérov nemocníc, zavedenie DRG a eHealth a tiež zadefinovanie zákonného nároku na rozsah zdravotnej starostlivosti. To sú opatrenia, ktoré podľa SaS potrebuje slovenské zdravotníctvo. Hovorili o nich na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia strany Ľubomír Galko, Eugen Jurzyca a Peter Osuský.

Liberáli volajú po systémových zmenách, opatrenia, ktoré prijímala vláda Roberta Fica (Smer-SD), sú podľa nich na naháňanie preferencií. Jurzyca poukázal, že vláda nevyužila hospodársky rast na to, aby zlepšila zdravotnú starostlivosť. Naďalej sme na posledných priečkach v rebríčkoch OECD napríklad v úmrtnosti na mozgové porážky či na ischemickú chorobu srdca.

"Robert Fico nerobí systémové zmeny, lebo mu to marketingovo nevyjde. Dáva 30 miliónov eur do zdravotníctva, ale tam, kde to najviac vidno, na nátery a podobne. Nesústreďuje sa na systémové opatrenia," zdôraznil Jurzyca s tým, že práve systémové opatrenia sú potrebné. Podľa neho ich robili pravicové vlády. "Tam, kde stredopravé strany nestihli urobiť alebo dokončiť reformy, tam máme katastrofálne problémy," poznamenal.

Osuský poukázal na konkrétne nenaplnené sľuby súčasnej vlády v oblasti zdravotníctva. "Vláda sa zaviazala, že zavedie eHealth, ale neurobila to. Zaviazala sa aj, že dostavia nemocnicu Rázsochy," uviedol Osuský. V súvislosti s Rázsochami upozornil, že Ficov kabinet odmieta transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, ale v prípade Rázsoch uzatvára dohodu, že nemocnicu niekto postaví a roky z nej bude akýmsi spôsobom profitovať. "Je to zvláštne u strany, ktorá nepripúšťa vznik akciových spoločností," poznamenal.

Osuský ďalej uviedol, že Ficova vláda viedla krajinu bez koaličného partnera, mala k dispozícii hospodársky rast, nemusela robiť ústupky a mohla splniť všetky svoje sľuby. To však podľa SaS neurobila.

"Na predvolebnej kampani strany SaS sa určite nebudeme zúčastňovať. Pokiaľ ide o spomínaný eHealth aj DRG, aj eHealth aj DRG už boli spustené," reagoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.