Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS podala podnet na ÚVO pre zmluvu Slovenskej pošty na stavebné práce

Richard Sulík, archívna snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Štátne spoločnosti podľa Sulíka nezvyknú obchodovať s neskúsenými spoločnosťami. Slovenská pošta zároveň podľa jeho slov použila obchodnú verejnú súťaž, ktorú nemusela zverejniť vo vestníku ÚVO.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Opozičná SaS podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Dôvodom je zmluva medzi Slovenskou poštou a firmou Sytiq, ktorej spoluvlastníkom je Miroslav Výboh, na projektovanie a stavebné práce v pobočkách pošty po celej krajine.

"Je nanajvýš podozrivé, prečo firma, ktorá ešte pred rokom neexistovala, získala zmluvu na štyri roky, za ktorú zinkasuje do 5 miliónov eur ročne. Získanie zákazky touto spoločnosťou je podozrivé okrem iného aj preto, že v predmetnej zmluve nie je vyčíslená predpokladaná hodnota zákazky a nie je tam ani napísané, čo presne má spoločnosť Sytiq robiť a aké práce vykonávať," podotkol predseda SaS Richard Sulík.

Štátne spoločnosti podľa neho nezvyknú obchodovať s takými neskúsenými spoločnosťami. Slovenská pošta zároveň podľa jeho slov použila obchodnú verejnú súťaž, ktorú nemusela zverejniť vo vestníku ÚVO.

SaS preto žiada ÚVO, aby preskúmal, či bolo obstarávanie v zmysle príslušných právnych predpisov a či nie je potrebné podať návrh na určenie neplatnosti uzavretej zmluvy súdom. "V neposlednom rade je zaujímavé, že konečným užívateľom výhod tejto spoločnosti je Miroslav Výboh, o ktorom je verejne známe, že zbohatol na štátnych zákazkách a ktorý je blízkym priateľom Roberta Fica. Navyše bol Miroslav Výboh podozrivý z účasti na korupcii pri nákupe obrnených vozidiel Pandur v Českej republike," tvrdí Sulík.

"Úrad už minulý týždeň avizoval, že v danej veci už na základe medializovaných informácií začal aktívne konať. Obrátil sa na obstarávateľa a žiada od neho potrebné informácie, pričom o ďalšom postupe bude informovať s ohľadom na stav veci," uviedla v reakcii hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.