Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS podporuje reguláciu medveďov, ktoré ohrozujú ľudí

Na snímke poslankyňa NR SR Anna Zemanová, foto z archívu. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa Jarmily Halgašovej je problém s medveďmi, ktoré stratia plachosť, potrebné urgentne riešiť.

Bratislava 23. júna (TASR) - Strana SaS súhlasí s reguláciou medveďov, ktoré stratili plachosť a ohrozujú ľudí i hospodárske zvieratá v intraviláne obcí. Liberáli sú tiež za prísny zákaz činností, ktoré môžu medvede lákať do obývaných území.

"Musíme vyžadovať prísny zákaz vnadenia, prikrmovania, ako aj nechráneného odpadu. Treba tiež postihovať ľudí, ktorí medvede zámerne vnadia. Momentálne sme za reguláciu tých kusov, ktoré stratili plachosť, a to najmä v intraviláne obcí," uviedla poslankyňa Anna Zemanová.

Podľa jej kolegyne Jarmily Halgašovej je problém s medveďmi, ktoré stratia plachosť, potrebné urgentne riešiť. "Bezprostredne ohrozujú ľudí aj hospodárske zvieratá, čo je neakceptovateľné," argumentuje. Apeluje i na nevyhnutnosť dát o počte medveďov.

V tejto súvislosti pripomenula, že Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uložil Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR úlohu zriadiť do konca júla pracovnú skupinu, ktorá by sa problémom zaoberala. Zložená by mala byť z odborníkov z oblasti ochrany prírody, lesníctva, poľnohospodárstva, zástupcov samospráv a pôdohospodárskeho výboru.

Výbor taktiež zaviazal envirorezort i ministerstvo pôdohospodárstva bezodkladne zrealizovať účinné opatrenia, ktoré ochránia obyvateľov v súvislosti s výskytom medveďa v blízkosti sídel.

MŽP by malo zároveň do konca roka na základe výsledkov výskumu zaktualizovať Program starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, v ktorom sa ako jeden z nástrojov na riešenie uvádza aj regulácia populácie.