Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS: Použitie paragrafu 363 pre M. Borguľu je politické rozhodnutie

Na snímke poslanec Alojz Baránik (SaS) Foto: TASR/Michal Svítok

Generálny prokurátor podľa SAS nekoná slobodne a je v konflikte záujmov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Strana SaS považuje použitie paragrafu 363 pre poslanca Národnej rady (NR) SR Martina Borguľu za ďalšie politické rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

"Zrušenie obvinenia pre poslanca Borguľu je jasným dôkazom, prečo sa Sme rodina tak vehementne bránila zrušiť paragraf 363. Navyše bola to práve Sme rodina, ktorá Žilinku navrhla do funkcie generálneho prokurátora," uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Generálny prokurátor podľa neho nekoná slobodne a je v konflikte záujmov. "Stavia sa na úroveň sudcov a zasahuje do ich domény. Namiesto toho, aby súd rozhodol o vine alebo nevine poslanca, Žilinka opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu," vyhlásil Baránik s tým, že aj z toho dôvodu je správne paragraf 363 zrušiť.

Hnutie Sme rodina na rozhodnutie Žilinku reagovalo, že rozhodnutia Generálnej prokuratúry SR tak ako v minulosti, ani dnes komentovať nebude. "Sú to čisto jeho kompetencie a my to rešpektujeme," uviedlo pre TASR.

Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že prokuratúra musí byť vystavená zodpovednosti a verejnej kontrole. "Dnes to tak nie je. Treba na to zmeny v ústave, zákonoch, aj zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. Prípad Borguľa aj z tých málo zverejnených informácií ukazuje, ako je kľúčové, aby takéto prípady boli riadne vysvetlené verejnosti a neostala pachuť, že rovnosť pred zákonom neexistuje," reagovala.

Súčasne sa podľa nej javí, že prokuratúra vystupuje v niektorých kľúčových prípadoch boja proti korupcii ako súd a nie ako zástupca štátu na strane obžaloby. "Prokuratúra nie je súd, nemá postavenie toho, kto rozhoduje o vine a nevine. Jej úlohou je postaviť páchateľov trestných činov pred súd," podotkla Kolíková. Predseda mimoparlamentného PS Michal Šimečka vo svojej reakcii uviedol, že nestačí polícii "na boj proti mafii a zlodejom rozviazať ruky, keď jej potom generálny prokurátor 363 systematicky podráža nohy".


Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia voči Borguľovi pre podplácanie i rozhodnutie špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok na vznesenie obvinenia.

Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu. Jeho obvinenie označil za politické rozhodnutie s cieľom zastrašiť ho.