Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SaS: Premiérov odboj voči EÚ potrvá len do volieb

Na snímke uprostred predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sullík, vpravo Ľubomír Galko a vľavo Jana Kiššová počas tlačovej konferencie SaS pri predstavení kandidátky SaS do parlamentných volieb 2016. V Bratislave 30. novembra 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Richard Sulík pripomenul, že premiér sa vždy správal konsenzuálne a vždy sa poslušne držal väčšinového názoru, či už išlo o riešenie dlhovej krízy v Grécku, alebo o migračnú krízu na jej začiatku.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) komentuje podľa SaS žalobu pre rozhodnutie o povinných migračných kvótach ako politik, ktorý sa na najvyššej európskej úrovni pravidelne dostáva do konfliktu so svojimi partnermi. "Lenže nie je to tak," uvádza strana vo svojom stanovisku.

Predseda SaS Richard Sulík pripomenul, premiér sa vždy správal konsenzuálne a vždy sa poslušne držal väčšinového názoru, či už išlo o riešenie dlhovej krízy v Grécku, alebo o migračnú krízu na jej začiatku. "Robert Fico a ani jeho ľudia sa nikdy nepostavili proti miliardovým transferom do skrachovanej gréckej ekonomiky, na ktorých participuje aj Slovensko. Nikdy nebol ani proti nezmyselným reguláciám, ktoré prichádzajú z Bruselu," upozornil Sulík s tým, že poslanci Národnej rady SR za Smer-SD tieto smernice poslušne zapracúvajú do slovenskej legislatívy, pričom neraz idú nad rámec toho, čo EÚ požaduje.

Ako dodal podpredseda SaS Ľubomír Galko, zmenilo sa to až teraz pred voľbami, keď premiér zacítil, že z utečeneckej krízy môže vytĺcť veľký politický kapitál. V tejto súvislosti poukázal na to, že poslanci za Smer-SD hlasovali v Európskom parlamente za povinné kvóty. "Konali v presvedčení, že postupujú v línii strany, pretože ich predseda Fico sa dovtedy nikdy nepostavil v Európskej rade proti väčšinovému názoru," poznamenal Galko s tým, že Smer-SD nikdy voči nim nevyvodil nejaké konzekvencie.

SaS súhlasí s tým, že Slovensko využíva svoje právo podať žalobu. "Problém máme s tým, akú nečestnú hru v tejto súvislosti hrá Robert Fico s občanmi Slovenskej republiky. Sme hlboko presvedčení, že mu jeho odbojnosť voči EÚ potrvá len do volieb," podčiarkol tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.