Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SaS chce kontrolu predaja služobných bytov v rezortoch vnútra a obrany

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vyzval v pondelok (18. 11.) ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Dôsledné preverenie predaja služobných bytov v rezortoch vnútra a obrany žiada opozičná strana SaS. Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (nezaradená) uviedla, že kauza s rozpredávaním bytov je "obrovským škandálom".

"My všetci, daňoví poplatníci, sme boli okradnutí o milióny eur. Jednoznačne musí byť vyvodená zodpovednosť voči kompetentným osobám na ministerstvách obrany a vnútra, ktorí podpísali zmeny zmlúv pre vlastníkov bytov z doby určitej na neurčitú, a tým pádom požehnali tieto špinavé kšefty," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Strana okrem zastavenia nezákonného predaja služobných bytov žiada zverejnenie konkrétnych mien štátnych úradníkov, ktorí sa "nabalili" na úkor štátu. Podľa nej, ak sa tak nestane, zodpovednosť za ich konanie by mala prevziať ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Remišová uviedla, že sa bude pýtať policajného prezidenta Milana Lučanského, v akom štádiu je vyšetrovanie trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Podľa Remišovej dvojizbový byt v bratislavskom Starom Meste s rozlohou 91,62 metra štvorcového ministerstvo vnútra predalo za 17.544 eur. Trojizbový byt v Martine ministerstvo vnútra zase predalo za 339 eur. Prijímatelia často dostali splátkový kalendár, kde im boli umožnené minimálne bezúročné splátky. Remišová takisto tvrdí, že služobné byty ministerstvo obrany a vnútra predávalo aj takým nájomcom, ktorí boli už 15 rokov po skončení služobného pomeru alebo dokonca žili v zahraničí.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vyzval v pondelok (18. 11.) ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov. Zároveň zistenia o doterajších predajoch oznámil polícii. Predaje boli podľa neho nezákonné a nehospodárne. Oba rezorty mali v posledných štyroch rokoch predať viac ako 400 služobných bytov nájomcom, čo zákon neumožňuje. Kontrolóri tiež kritizujú, že ich predávali za zostatkové, nie trhové ceny. Štát tak mal prísť o milióny eur.

Bytová agentúra rezortu ministerstva obrany (BARMO) postupovala pri predaji bytov v zmysle zákona. Tvrdí to Ministerstvo obrany SR v reakcii na zistenia NKÚ. Hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková uviedla, že v súčasnosti je predaj bytov v správe agentúry pozastavený. Aj ministerstvo vnútra si stojí za tým, že pri predaji bytov postupovalo podľa zákona. Odvoláva sa pritom aj na rozsudok Najvyššieho súdu SR. Zároveň informuje o tom, že predaj služobných bytov zastavilo v roku 2017.