Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa na Ústavný súd

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k petícii za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia 12. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Strana taktiež považuje za dôležité, aby bolo rozhodnutie voličov v referende pre politikov záväzné.

Bratislava 12. mája (TASR) - Koaličná SaS rešpektuje právo prezidentky SR Zuzany Čaputovej obrátiť sa v súvislosti s referendom o predčasných voľbách na Ústavný súd (ÚS) SR. Strana deklaruje, že výsledok prípadného platného referenda bude akceptovať. Pre TASR to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák. Strana Za ľudí bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ÚS.

"SaS rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa na ÚS SR v súvislosti s ústavnosťou referenda o predčasných voľbách,"
uviedla strana. Považuje tiež za dôležité, aby bolo rozhodnutie voličov v referende pre politikov záväzné, a tí následne podľa neho hlasovali aj v parlamente.

"Akékoľvek bude rozhodnutie Ústavného súdu, strana Za ľudí to bude rešpektovať," uviedla šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová.

Hnutie OĽANO berie postup prezidentky na vedomie. "Akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu budeme rešpektovať," uviedol pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

"Toto rozhodnutie je vyslovene na pani prezidentke. Je to jej kompetencia," reagovala Linda Tribusová z tlačového oddelenia Sme rodina.

Prezidentka Čaputová v stredu oznámila, že sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR obráti na ÚS SR. Viacerí predstavitelia koalície a právnici spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky. Prezidentka preto chce, aby výsledky prípadného referenda nemohli byť spochybňované. Deklarovala, že v prípade potvrdenia ústavnosti referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať v septembri.