Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS: Rodičia by mali mať silnejšie slovo pri vzdelávaní svojich detí

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Liberáli navrhujú vo svojom programe viac slobody v školstve.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Školstvo na Slovensku je zbytočne príliš regulované a bolo by lepšie, keby rodičia prevzali väčšiu zodpovednosť pri vzdelávaní svojich detí. Uviedol to dnes predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. Liberáli tak reagovali na iniciatívu s názvom A dosť, nehazardujme s budúcnosťou Slovenska, ktorá chce vyvíjať tlak na politikov, aby sa vzdelávanie stalo prioritou.

Sulík podľa vlastných slov túto iniciatívu víta a myslí si, že by mohla priniesť reálne výsledky a návrhy, ako by sa dalo slovenské školstvo zlepšiť. "Problematika školstva nie je problematika na štyri roky, na jedno volebné obdobie, ale na oveľa dlhšie. Tak si myslím, že práve takáto iniciatíva by mala mať k veci čo povedať," dodal.

Liberáli navrhujú vo svojom programe viac slobody v školstve. Napríklad pre zriaďovateľov škôl, aby mohli odmeňovať kvalitných učiteľov lepšie. Taktiež chcú viac slobody pri narábaní s finančnými prostriedkami v školách, ale aj v oblasti zostavovania učebných plánov.

Iniciatíva A dosť, nehazardujme s budúcnosťou Slovenska vyzvala tento týždeň politické strany, aby predstavili svoju víziu koncepcie a financovania vzdelávania na Slovensku. Aktivisti ďalej vyzvali novú vládu, aby ako jednu z priorít v programovom vyhlásení zakotvila transformáciu vzdelávacieho systému a navýšenie investícií do vzdelávania na úroveň priemeru krajín EÚ. Ďalšou požiadavkou je to, aby sa školstvo stalo kľúčovou témou nadchádzajúcich parlamentných volieb.

Za iniciatívou stoja napríklad manažér a aktivista Stanislav Boledovič, prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová, bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš, ekonomický novinár František Múčka či riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský.