Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

SaS: Smer-SD podporil Škripekov návrh, aby postrašil médiá

Branislav Škripek Foto: TASR/Pavel Neubuer

Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Poslanci vládneho Smeru-SD podporili v prvom čítaní návrh novely zákona Branislava Škripeka (OĽaNO) bojujúci proti erotike v dennej tlači preto, aby postrašili médiá. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec SaS Martin Chren s tým, že Smer-SD chcel demonštrovať svoju moc meniť zákony v neprospech médií.

"Jeden z poslancov Smeru-SD nás pred hlasovaním presviedčal, aby sme zahlasovali kladne, že tie noviny aspoň trochu postrašíme. Som presvedčený, že podporili tento návrh, aby postrašili médiá a aby médiá poslúchali," povedal Chren, podľa ktorého v druhom čítaní tento návrh nesmie prejsť. Poslanec neskôr prezradil, že liberálov s touto argumentáciou presviedčal predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Poslanec Juraj Droba (SaS) podľa svojich slov neveril, že Škripekov "bláznivý návrh" nájde výraznú podporu. "To, čo on predviedol, takýto nezmysel si nedovolilo ani KDH za 20 rokov svojej existencie. Čiastočná nahota sa stala súčasťou európskej kultúry a v médiách sa stala od 70. rokov viac-menej bežnou," vysvetlil.

Podľa Drobu Škripekov návrh zasahuje do slobody jednotlivca, slobody prejavu a nezávislej tlače. "Ak prejde, budú to takmer likvidačné výzvy pre niektorých vydavateľov. Polonahá žena v denníku je pomaly svätica v porovnaní s tým, čo cez tri kliknutia nájdete na internete, naozaj tvrdé porno," upozornil. Droba je presvedčený že Škripekov návrh nás vracia do čias stredoveku, je inkvizičný a hlúpy. "Ja si nemyslím, že prejde, ale má to byť varovaním pre vydavateľov, že ak budú písať zle, môže sa im niečo také pritrafiť," dodal.

Chren zároveň informoval, že idea novely zákona, ktorým sa upravujú podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, prekvapila aj v európskych štruktúrach. "Naši liberálni kolegovia ho chápu ako pokus o útok na slobodu tlače," uzavrel.

Jarjabek pre TASR v reakcii uviedol, že zo strany SaS ide o nekorektné vyjadrenia. "Ja som povedal už na začiatku, že táto téma súvisí s vulgarizáciou spoločnosti, o ktorej sa hovorí. S filozofiou návrhu pána Škripeka súhlasím, lebo chce riešiť vulgarizáciu spoločnosti a o tom je prvé čítanie. Len bohužiaľ, ten návrh je dnes nevykonateľný. My sme Škripekovi povedali, že filozofia áno, ale legislatívny spôsob je neprijateľný pre médiá aj pre nás všetkých, lebo je nerealizovateľný," upozornil Jarjabek.

Na margo Chrenovho tvrdenia, že bol za poslancami SaS, aby postrašili noviny, Jarjabek odvetil, že nehovoril o žiadnom strašení. "Niekto si tu dovymýšľava. Toto sú len také veci na zviditeľnenie pána Chrena. To sú parlamentné doťahovačky, na to by som veľmi nerád reagoval," uzavrel.

Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," uviedol pred časom Škripek.

O tom, či novela zákona bude aj platiť, definitívne rozhodne parlament na decembrovej schôdzi.