Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS chce pripraviť návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Michal Svítok

Legislatívne zmeny sú podľa Sulíka potrebné a nevyhnutné preto, aby poberatelia dotácií boli vystavení väčšej zodpovednosti i prísnejšej kontrole použitia verejných zdrojov.

Bratislava 6. júna (TASR) – Turbulentná diskusia, ktorá vznikla okolo návrhu novely zákona o Audiovizuálnom fonde (AvF), ukázala, že je potrebné pripraviť komplexnejší návrh financovania a podpory audiovizuálnej tvorby. Na stredajšom tlačovom brífingu to vyhlásil líder SaS Richard Sulík, ktorý zároveň oznámil, že pôvodný návrh liberáli nahradia a o novom znení novely budú radi diskutovať s ľuďmi z filmového a televízneho priemyslu.

Sulík zároveň zdôraznil, že za návrhom prepracovať systém financovania a podpory audiovizuálnej tvorby si strana stojí. "Zámerom nášho návrhu nie je krátiť zdroje, ale ich jasnejšie, transparentnejšie a afektívnejšie prerozdeľovanie," zdôraznil Sulík.

Ozrejmil tiež, že v prípade avizovaného zámeru meniť viaczdrojové financovanie filmov ide liberálom o to, aby sa zjednodušil a sprehľadnil doterajší systém podpory. Viaczdrojové financovanie je najmä financovanie z dvoch verejných zdrojov, prostredníctvom AvF a RTVS. "Nevidíme dôvod mať dva chlieviky, z ktorých sa môžu, niekedy i za čudných okolností, čerpať peniaze. Preto navrhneme, aby sa peniaze, ktoré sú určené na tvorbu filmov pre RTVS, presunuli do AvF. Objem peňazí ostane zachovaný, len sa budú čerpať z jedného zdroja," vysvetlil. "Iné zdroje, ako napríklad prostriedky z VÚC, môžu ostať, ani sme nemali záujem ich rušiť," dodal Sulík.

Legislatívne zmeny sú podľa neho potrebné a nevyhnutné preto, aby poberatelia dotácií boli vystavení väčšej zodpovednosti i prísnejšej kontrole použitia verejných zdrojov. "Chceme systém nastaviť v prospech daňových poplatníkov, ktorí sa skladajú na tvorbu filmov," vyhlásil líder SaS.

Tímlíderka SaS pre kultúru Renáta Kaščáková sa vyjadrila i ku kritike, ktorá sa na adresu liberálov spustila po oznámení návrhov legislatívnych zmien. "Tá kampaň, ktorá prišla, nás veľmi prekvapila, no pri všetkej úcte nemôže byť objektívna," povedala Kaščáková. Vysvetlila to tým, že niektorí z kritikov zastupujú firmy, ktoré patria k najväčším poberateľom podpory z AvF. Konkrétne spomenula i Zuzanu Mistríkovú z Asociácie nezávislých producentov (ANP), ktorá prišla s prvým kritickým hodnotením návrhu novely.

Okrem ANP sa kriticky k legislatívnym zámerom vyjadrila i Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) či Asociácia producentov animovaného filmu (APAF). Zhodli sa v tom, že návrhy z dielne liberálov sú nekoncepčné, bez reálnej znalosti problematiky a môžu mať na filmové prostredie zásadný negatívny vplyv. Kritizujú najmä návrhy znemožňujúce čerpať dotácie z viacerých zdrojov či zrušenie podpory pre samotný vývoj audiovizuálneho diela. Navrhované zmeny podľa združení naznačujú, že poslanci nemajú presné vedomosti o vzniku a distribúcii filmového diela, o štruktúre jeho financovania ani o medzinárodných kontextoch, do ktorých slovenskí tvorcovia vstupujú.

Poslanci SaS v piatok 25. mája navrhli, aby po novom mohli dotáciu AvF filmári dostať len na výrobu diela ako celok, od jeho prípravy až po distribúciu. Podstatou zmeny je to, aby dotácia nemohla byť udelená na samotnú prípravu, vývoj, resp. scenár filmového diela. Vývoj a scenár by podľa návrhu mal byť vlastným vkladom žiadateľa. Návrh legislatívnej zmeny predpokladal, že jeden projekt ako celok môže získať podporu iba raz, a zároveň sa podpora neposkytuje na realizáciu projektov, ktoré už získali finančné prostriedky od iných subjektov verejnej správy.

"Dôvodom návrhu sú opakované a dlhoročné problémy s efektívnosťou využitia finančných prostriedkov poskytovaných na podporu audiovizuálnej kultúry a jej kontrolou. Reaguje na prípady, kedy sa z prostriedkov fondu financoval vývoj diel, ktoré sa však nikdy neposunuli do ďalšej fázy realizácie,“ uviedli predkladatelia návrhu. Svoje návrhy iniciovali liberáli v súvislosti s podozreniami na subvenčný podvod pri dotáciách AvF pre filmové dielo Generál. Podľa ich zistení ide o reťazenie zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt. V tejto súvislosti podali i trestné oznámenie. AvF tvrdenia liberálov dôrazne odmietol.