Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS stojí za policajtmi, odsúdila provokácie „antirúškarov“

Miroslav Žiak (SaS), archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Žiaka je neprípustné, aby organizovaná skupina výtržníkov znepríjemňovala život slušným ľuďom v náhodne vybraných obchodoch.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Koaličná strana SaS sa postavila za policajtov a ostro odsúdila provokácie organizovanej skupiny „antirúškarov“. Poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS) zároveň upozornil, že správanie niektorých ľudí na sociálnych sieťach voči policajtom má známky trestného činu. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Je neprijateľné, aby sme čítali vyhrážky voči policajtom a ich rodinám. Taktiež upozorňujeme, že dochádza k trestnej činnosti tým, že sa podnecuje na trestnú činnosť útoku na verejného činiteľa. Také podnecovanie je podľa paragrafu 337 Trestného zákona samostatným trestným činom a polícia by sa tým mala zaoberať,“ povedal Baránik.

Podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Žiaka (SaS) je neprípustné, aby organizovaná skupina výtržníkov znepríjemňovala život slušným ľuďom v náhodne vybraných obchodoch. Čoraz agresívnejšie aktivity rôznych skupín antirúškarov voči verejnosti sú podľa SaS len trápnou formou ich sebaprezentácie. „Prekvapivé je však spojenectvo Roberta Kaliňáka a strany Smer s týmito ľuďmi. Je to dôkaz toho, že Smer sa stal plnohodnotnou antisystémovou stranou,“ dodal Žiak.

Voči osobám, ktoré si odmietali v jednom zo supermarketov v Piešťanoch nasadiť respirátory, nechceli opustiť priestor a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladni, zasahovala vo štvrtok (4. 11.) polícia. Privolali ju zamestnanci a súkromná bezpečnostná služba, ktorí nedokázali situáciu s nimi vyriešiť.

Provokácie „antirúškarov“, ale aj „mediálny lynč policajtov opozíciou“ odsúdili aj poslanci koaličného OĽANO. Premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje zákrok v Piešťanoch za primeraný. Za absolútne legitímny ho označil aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Exminister vnútra Robert Kaliňák z opozičného Smeru podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru-SD ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. Myslí si, že policajtov k zásahu ich donútili.

Zásahu v Piešťanoch by sa mal budúci týždeň venovať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť SR. Tému chce otvoriť predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. Policajný zásah označil za neprimeraný.