Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS stojí za strážcom prírody M. Martinkom, ktorého zastrašujú

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Martinka podal trestné oznámenie, pričom polícia má k dispozícii aj záznam, ktorý páchateľov zachytáva pri čine.

Bratislava 9. mája (TASR) - Strana SaS stojí za svojím členom, dobrovoľným strážcom prírody Miroslavom Martinkom, ktorý zrejme čelí zastrašovaniu. Ochranár vlani pri kontrole odhalil nelegálnu ťažbu dreva. Koncom marca mu zapálili auto. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Auto bolo poliate a zapálené na strane, kde sú znaky stráže prírody a slovenský štátny znak,“ vysvetlil Martinka. Podal trestné oznámenie, pričom polícia má k dispozícii aj záznam, ktorý páchateľov zachytáva pri čine. K prípadu sa podrobnejšie nechce vyjadrovať, aby neovplyvnil priebeh vyšetrovania.

„Za naším členom stojíme a má našu plnú podporu. Tento skutok nemôže zostať nepotrestaný. Nelegálna ťažba a následná krádež dreva je jedna vec, no zastrašovanie v podobe podpálenia auta, a teda útoku na majetok a integritu, je vec druhá, oveľa nebezpečnejšia a neakceptovateľná,“ povedal predseda strany Richard Sulík.

Potrestaná musí byť podľa SaS aj nelegálna ťažba dreva. V tomto prípade o to viac, že sa udiala v chránenej krajinnej oblasti a navyše zamestnancami štátnej firmy Lesy SR.

Martinka minulý rok prichytil pracovníkov Lesov SR pri nelegálnej ťažbe dubov. Robili tak v lokalite Hluchá dolina, ktorá je chránenou krajinnou oblasťou v druhom stupni ochrany. Podporilo ho aj vedenia Ministerstva životného prostredia SR, ktoré odmietlo zastrašovanie a útoky.