Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Súdnictvo treba postaviť nanovo, začať treba zrušením Súdnej rady

Na snímke Alojz Baránik (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu (11. 3.) ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

Bratislava 12. marca (TASR) - Súdnictvo treba postaviť nanovo, liberáli z SaS navrhujú napríklad zrušiť Súdnu radu SR. Skonštatoval to Alojz Baránik z SaS. Zadržaní sudcovia spomínaní v komunikácii Mariana K. cez aplikáciu Threema mali byť podľa neho stíhaní ako zločinecká skupina.

Prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivú justíciu považuje SaS podľa jeho slov za principiálnu otázku novej vlády. "Jednoznačne treba začať zrušením Súdnej rady SR, a taktiež previerkami všetkých sudcov. Počínajúc Najvyšším súdom SR a Krajskými súdmi v Bratislave a Košiciach," skonštatoval Alojz Baránik z SaS.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu (11. 3.) ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými sú okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K. Zadržaných sudcov po stredajších výsluchoch na NAKA v Nitre previezli do Košíc, kde sídli ÚS, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov.