Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Reakcie koalície na prezidentkinu správu o stave republiky

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár prichádzajú do rokovacej sály NR SR 28. septembra 2021 v Bratislave. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpila pred poslancami NR SR so správou o stave Slovenskej republiky. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéfka klubu SaS pripomenula koaličným partnerom, že vo voľbách prevzali zodpovednosť za vedenie štátu.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Adresátom výzvy prezidentky Zuzany Čaputovej na spoluprácu bola celá koalícia. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár s tým, že adresátom bol aj on. Prejav považuje za vyvážený. Prezidentka podľa neho povedala jasne, že treba robiť zmeny, no nemôže to byť unáhlené. Ocenil tiež, že zhodnotila situáciu, že očakáva boj proti korupcii, ale musí sa to diať zákonným spôsobom.

"Myslím si, že adresátom tejto výzvy som ja, ale aj celá koalícia," povedal Kollár novinárom s tým, že si z prejavu berie to, čo si mal vziať. "Každý musíme niečo preto urobiť," skonštatoval s tým, že v koalícii budú rokovať.

Kollár súhlasí, že verejnosť je sklamaná. "Spoločnosť okrem očisty očakávala, že sa bude mať lepšie, že sa bude na ňu myslieť aj v sociálnej sfére," skonštatoval predseda NR SR. "Keď sa porušuje zákon, nadužíva sa zákon, a keď si niekto povie, že účel svätí prostriedky, v právnom štáte to tak nemôže fungovať. A potom nastáva skepsa, to je pochopiteľné," skonštatoval.

Uznal tiež, že politická kultúra na Slovensku nie je na úrovni vyspelých demokracií. Poukázal na tvrdšie údery, silnejšie slová a niekedy aj ´podpásové´ kroky. "Každý by si mal vstúpiť do svedomia, aj ja," dodal.

Premiér: Prezidentkin prejav pravdivo opísal realitu, nedostatky i úspechy vlády

Vyvážený prejav, ktorý pravdivo opísal realitu vrátane nedostatkov i úspechov vlády. Premiér Eduard Heger (OĽANO) tak zhodnotil správu o stave republiky, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová v utorok predniesla v parlamente.

Predseda vlády ocenil, ako prezidentka vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii v boji s pandémiou. Správne podľa neho poukázala aj na očistu spoločnosti od korupcie. Podporila podľa neho aj reformy. Súhlasí s potrebou pomoci pre nízkopríjmové skupiny v prípade zhoršenia sa situácie. Zhoduje sa tiež s výzvou na konsolidáciu situácie v polícii.



"Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala v ľuďoch strach a následne aj hnev, a, žiaľ, niektorí z toho začali politicky ťažiť," komentoval Heger. Poukázal pritom na expremiéra a súčasného opozičného poslanca Roberta Fica (Smer-SD). Na pondelkovom (27. 9.) stretnutí sa podľa premiéra Fico prezidentke "vyhrážal občianskymi nepokojmi", čo považuje za "nehoráznu opovážlivosť a drzosť".



Vznik pracovnej skupiny, o ktorej prezidentka v prejave povedala, že nemôže nahradiť roky absentujúcu ochotu k zmenám, podľa premiéra neznamená, že nič iné vláda nerobí. Skupina má skúmať iba "trecie plochy", ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe. Reformy podľa Hegera už prebiehajú. Za rok a pol podľa neho vláda "ušla kus cesty". Poukázal na zmeny v ústavných zákonoch či založenie Najvyššieho správneho súdu.

"Žijeme ťažké časy, potrebujeme pokoj, rozvahu, obetavosť a statočnosť, jednotu, pretože toto sú vlastnosti, ktoré nás vždy v ťažkých časoch udržali nad vodou," vyzval predseda vlády. Ubezpečil tiež občanov, že vláde ide o zabezpečenie spravodlivosti a rozvoj Slovenska. Nikto podľa neho nebude bezdôvodne stíhaný.

SaS súhlasí s prezidentkou, že krajina potrebuje stabilitu a jednotu

Strana SaS sa stotožňuje s názorom prezidentky Zuzany Čaputovej, že Slovensko potrebuje stabilitu a jednotné vedenie. Hlava štátu podľa SaS oprávnene kritizovala, že pandémia postihla tých najzraniteľnejších. Na tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že strana sa snaží jednotu dodávať.

Správa bola podľa SaS vyvážená, nastavila kritické zrkadlo nielen vláde, ale aj poslancom. "Netýka sa to len hrubosti, vulgarizácie politiky, ale zastavila sa aj pri konaní politikov počas pandémie," skonštatovala Zemanová.

Šéfka klubu SaS pripomenula koaličným partnerom, že vo voľbách prevzali zodpovednosť za vedenie štátu. "Kríza zvyšuje tlak na nás všetkých a bez porozumenia to nedokážeme. Spory prehlbujú sklamanie vo verejnosti," povedala s tým, že osobné spory nesmú ísť nad záujem spoločnosti.

SaS súhlasí s názorom, že očkovanie je najefektívnejšia cesta na vyrovnanie sa s pandémiou. Zemanová je vďačná, že prezidentka otvorila aj témy ochrany životného prostredia, ochrany biodiverzity, či odstraňovania environmentálnych záťaží.


"Vnímame z jej prejavu silný apel ohľadom vyšetrovania korupčných káuz, že vo verejnej službe nesmú byť ľudia, ktorí svoju moc neunesú, alebo ju zneužívajú vo svoj prospech," dodala Zemanová.

Prezidentka v utorok dopoludnia vystúpila v pléne Národnej rady (NR) SR so správou o stave republiky. Udialo sa tak druhýkrát od jej nástupu do funkcie.

Remišová i Šeliga vyzdvihli výzvu prezidentky na spoluprácu


Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ako aj podpredseda strany Juraj Šeliga vyzdvihli v prejave prezidentky Zuzany Čaputovej jej výzvu na spoluprácu.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).
Foto: TASR - Martin Baumann


"Som rada, že pani prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos tejto vlády. Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície. Strana Za ľudí bude naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu," uviedla v stanovisku Remišová.

Šeliga na sociálnej sieti pripomenul, že jedine spolupráca je cesta k stabilite a pokoju v našej krajine.