Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS víta návrh ministerky A. Kalavskej odvolať šéfa ÚDZS T. Haška

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR - Oliver Ondráš

SaS zdôvodňuje odchod šéfa ÚDZS nielen pre pochybnosti okolo tendra na záchranky, dôvodom bolo aj jeho správanie pri poslaneckom prieskume.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Opozičná SaS víta rozhodnutie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), ktorá v piatok navrhla odvolať riaditeľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška.

Ako priblížila členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) len s odvolaním Haška sa sulíkovci neuspokoja. "Žiadame novú spravodlivú súťaž na záchranky," avizovala.

SaS zdôvodňuje odchod šéfa ÚDZS nielen pre pochybnosti okolo tendra na záchranky, dôvodom bolo aj jeho správanie pri poslaneckom prieskume.

Šéfka rezortu zdravotníctva v piatok uviedla, že podáva návrh na Haškovo odvolanie. Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Pre odvolanie rozhodla na základe utorkového (1. 10.) stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.