Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29

Na snímke sprava dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, poslanci NR SR Juraj Krúpa, Marián Viskupič (obaja SaS) a podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas 88. rokovania Národnej rady SR 14. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenská republika podľa šéfa parlamentného brannobezpečnostného výboru jasne ukazuje, na ktorej strane stojí.

Bratislava 17. marca (TASR) - Strana SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29. Ukrajina sa podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) bráni a jej obrana musí byť najvyššou hodnotou aj pre Slovensko.

"Migy oveľa lepšie poslúžia Ukrajincom. U nás predstavujú len kopu šrotu a sú odstavené. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame a ak by nebola vojna na Ukrajine, platili by sme za ich likvidáciu," vyhlásil Krúpa s tým, že Slovensko teraz za ne dostane kompenzáciu.

Rozhodnutie vlády vníma preto ako správne. Slovenská republika podľa šéfa parlamentného brannobezpečnostného výboru jasne ukazuje, na ktorej strane stojí.



"Je to v súlade s ústavou, kompenzácie budú finančného aj nefinančného charakteru," vyhlásil Krúpa. Ozbrojené sily (OS) SR zároveň podľa jeho slov získajú nové spôsobilosti. Považuje to za veľkú výhodu.

Krúpa si nemyslí, že by posielanie stíhačiek na Ukrajinu znamenalo zatiahnutie Slovenska do vojny. Podotkol, že viac ako 60 krajín sveta posiela okrem humanitárnej pomoci Ukrajine aj vojenskú a nie sú vo vojne s Ruskom. "Nikto sa neteší, že máme vojnu blízko slovenských hraníc. Robíme všetko pre to, aby vojna ostala čo najďalej od našich hraníc," deklaroval s tým, že aj darovanie stíhačiek má k tomu prispieť.

Predseda SaS Richard Sulík skonštatoval, že cirkus okolo darovania stíhačiek bol zbytočný. Zopakoval, že Ukrajina má podmienky na ich servis a pilotovanie, preto jej lepšie poslúžia. Verí, že riešenie vlády je ústavne čisté. Právnu analýzu vlády nevidel. Možno by bolo podľa neho dobré, keby sa zverejnila.