Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS víta veto prezidentky pri novele zákona o verejnom obstarávaní

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Pri prijímaní zákona z dielne poslanca Šimka, ktorý kandidoval za ĽSNS, prišlo podľa SaS k porušeniu koaličnej zmluvy zo strany Sme rodina, ktorá hlasovala za, a tiež aj zo strany poslancov OĽANO.

Bratislava 11. júla (TASR) - Strana SaS víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vrátiť novelu zákona o verejnom obstarávaní do parlamentu. Poslanecký klub SaS deklaruje, že jej veto prelamovať nebude. Strana tvrdí, že upozorňovala na to, že novela opozičného poslanca Jozefa Šimka je nebezpečná. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Novela Jozefa Šimka, ktorá odmeňuje korupciu a porušovanie zákona, je obrovský morálny hazard. Zákon odpúšťal tým, ktorí pripravili podmienky výberového konania na mieru konkrétnemu developerovi. Hoci boli obstarávatelia opakovane upozornení na porušovanie zákona, svoje konanie nezmenili. Úplne absurdné je aj to, že zákon odpúšťa len ešte neuhradené pokuty. Tie, ktoré už mestá uhradili, neodpúšťa," uviedol poslanec parlamentu za SaS Peter Cmorej.

Pri prijímaní zákona z dielne poslanca Šimka, ktorý kandidoval za ĽSNS, prišlo podľa SaS k porušeniu koaličnej zmluvy zo strany Sme rodina, ktorá hlasovala za, a tiež aj zo strany poslancov OĽANO, "ktorí koordinovane vyťahovali kartičky, znížili tak kvórum a zákon vďaka tomu prešiel". SaS odsudzuje spoluprácu s poslancami, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Strana tiež tvrdí, že novela sa týka aj poslankyne Moniky Kaveckej z OĽANO. "Hoci sme sľúbili, že 'éra našich ľudí' sa skončila, opak je v tomto prípade pravdou," dodal Cmorej.

Prezidentka v pondelok oznámila, že vetovala novelu zákona o verejnom obstarávaní. Legislatíva podľa nej významne zasahuje do súčasného mechanizmu ukladania pokút, ktorý je nastavený tak, aby zohľadňoval požiadavky práva Európskej únie.