Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok, povedal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Strana SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. SaS tak reagovala na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí) v Denníku N, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.

Žitňanská si nemyslí, že je dnes jedinou možnosťou vznik menšinovej vlády s podporou fašistov a existujú podľa nej aj možnosti ako opozičná zmluva so SaS. "Vždy sa pozerám na to, čo je v záujme krajiny. A podľa mňa je v záujme krajiny, aby štyri strany súčasnej vládnej koalície spolu v nejakej podobe vládli," poznamenala v rozhovore.

"Je na zamyslenie, prečo poslanci Za ľudí vidia radšej alternatívu s Igorom Matovičom (OĽANO), extrémistami a bez SaS ako štvorkoalíciu bez človeka, ktorý škodí našej krajine," reagoval líder SaS Richard Sulík. Dodal, že ak chcú koaličné strany vládnuť s Matovičom, majú možnosť uzatvoriť opozičnú zmluvu aj s ĽSNS, Republikou či Smerom-SD.

"Vylučujeme preto možnosť akejkoľvek opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok," povedal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS vyzýva Za ľudí, aby sa nebáli a povedali, kto škodí Slovensku a neotáčali celý problém len do osobnej roviny. Podľa SaS tu nejde o spor Sulík-Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska verzus Matovič.

Spor vo vláde sa vyostril potom, ako parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) deklaruje, že počas leta budú v koalícii rokovať. Predpokladá, že výsledok bude zrejme známy až v "posledných hodinách".