Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

SaS vyzvala na rýchly návrh na obsadenie postu predsedu parlamentu

Na snímke Branislav Gröhling. Foto: TASR Jaroslav Novák

Strana považuje za absolútne nezodpovedné, aby sa koalícia až teraz s prekvapením dozvedela, že Petrovi Pellegrinimu po zvolení za prezidenta zaniká mandát poslanca Národnej rady SR.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Opozičná SaS apeluje na vládnu koalíciu, aby čím skôr prišla s návrhom na obsadenie postu predsedu parlamentu. Akékoľvek predlžovanie, respektíve dlhšie neobsadenie tejto funkcie môže mať podľa predsedu strany Branislava Gröhlinga vážny dopad na chod ústavných inštitúcií. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Strana považuje za absolútne nezodpovedné, aby sa koalícia až teraz s prekvapením dozvedela, že Petrovi Pellegrinimu po zvolení za prezidenta zaniká mandát poslanca Národnej rady SR. "Vedením jediného ústavodarného a zákonodarného orgánu Slovenskej republiky je tak poverený Peter Žiga," skonštatovala SaS.

Zvolenému prezidentovi Pellegrinimu zanikol mandát poslanca. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu NR SR, výkonom právomocí v tejto funkcii poveril od nedele (7. 4.) podpredsedu NR SR Žigu (Hlas-SD). Pellegrini sa v pondelok ospravedlnil, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.