Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS vyzýva Mikasa, aby prešetril zlé dáta do cestovateľskej mapy

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR by sa Slovensko už malo od štvrtka zobrazovať na cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) správne.

Bratislava 3. júna (TASR) - Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva hlavného hygienika Jána Mikasa, aby dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii, vďaka ktorým bolo Slovensko opakovane zaradené medzi červené krajiny. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Fatálne zlyhanie Úradu verejného zdravotníctva malo dopad na väčšinu obyvateľov Slovenska, ktorí chceli vycestovať. Zlé údaje a dáta, ktoré vykazoval Úrad verejného zdravotníctva, znamenali, že sme boli na európskom semafore červenou krajinou...Aj z toho dôvodu požadujeme dôsledne prešetrenie a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí pochybili, aby sa už podobná chyba nezopakovala,“ uviedla predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR by sa Slovensko už malo od štvrtka zobrazovať na cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) správne. V tejto súvislosti úrad priznal zlyhanie ľudského faktora. Štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus očakáva, že Slovensko bude po prehodnotení ECDC mapy žlté a v niektorých regiónoch dokonca aj zelené.