Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS vyzýva na odmietnutie povinných kvót na prerozdelenie migrantov

Na snímke poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava 7. júla (TASR) - Strana SaS vyzýva vládu, aby na štvrtkovom (8. 6.) rokovaní Rady Európskej únie (EÚ) o nových migračných podmienkach nesúhlasila s povinnými kvótami na prerozdelenie ilegálnych migrantov po členských krajinách EÚ a presadzovala status quo. Minister vnútra Ivan Šimko plánuje prezentovať pozíciu, ktorú malo Slovensko od začiatku, keď hovorilo o flexibilnej solidarite.

"Predmetom rokovania ministrov nie je prerozdeľovanie migrantov, Slovensko kvóty nepodporuje a tento postoj je rovnaký od roku 2016. Debata v EÚ sa od roku 2016 pohla a aj vďaka zásluhám Slovenska sa presadil koncept, na základe ktorého si členské štáty budú môcť vybrať, akou formou solidarity budú chcieť pomôcť," uviedol hovorca premiéra Peter Majer. Potvrdil, že na Rade bude Slovensko spolu so svojimi kľúčovými partnermi trvať na flexibilnej solidarite a presadzovať zvýšenú ochranu vonkajších hraníc.

"My sa nebránime solidarite, pretože EÚ je založená práve na princípe solidarity. Aj v tejto ťažkej téme, ktorá sa dotýka niektorých štátov viac, niektorých menej, sme za solidaritu. Ale nech je tá solidarita flexibilná, založená na tom, že si budeme môcť rozhodnúť o tom, ako sa na nej budeme podieľať," vyhlásil Šimko. Ako dodal, rozhodnúť sa bude musieť na mieste podľa toho, ako sa bude vyvíjať prerokúvaný dokument.

SaS považuje povinné kvóty za červenú líniu. Riešenia, ktoré by pomohli aj Slovensku so zvládaním ilegálnych migrantov, vidí na strane vlády, ako aj na strane EÚ. "Jednoznačne musíme vedieť rozlišovať medzi utečencami a ilegálnymi migrantmi. Posilniť možnosti skúmania pôvodu migrantov, návratovú politiku ilegálnych migrantov či nastaviť lepšiu kontrolu vonkajších hraníc sú kľúčovými požiadavkami. Pre Európsku úniu však musia byť aj naďalej prioritami ochrana vonkajších hraníc a pomoc tým krajinám, ktoré majú limitované kapacity," skonštatoval poslanec parlamentu Juraj Krúpa.

Na zasadnutí ministrov vnútra v rámci Rady EÚ sa má rokovať o dvoch kľúčových migračných spisoch - nariadení o systéme riadenia azylu a migrácie a nariadení o konaní o azyle.