Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

SaS žiada od Keketiho detaily prenájmu sídla pre ministerstvo

Na snímke poslanec Národnej rady SR Marián Viskupič (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Viskupič ozrejmil, že zverejnená zmluva hovorí o cene prenájmu na jeden meter štvorcový na mesiac vo výške takmer 20 eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. mája (TASR) - Opozičná SaS vyzýva ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS), aby zverejnil presné náklady prenájmu sídla ministerstva a odôvodnil, podľa akých kritérií priestory vyhodnotili ako najvýhodnejšiu ponuku. Podpredseda SaS Marián Viskupič upozornil, že Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR bude sídliť v prenajatých lukratívnych priestoroch s predraženým nájomným. Považuje to za príklad rozhadzovania verejných financií.

Viskupič ozrejmil, že zverejnená zmluva hovorí o cene prenájmu na jeden meter štvorcový na mesiac vo výške takmer 20 eur. Prenajímaná plocha je takmer 5000 metrov štvorcových. "Nie je akceptovateľné, aby si štát v obrovskom deficite s vysokým štátnym dlhom prenajímal budovu v top štandarde a za cenu, ktorú si nedovolí zaplatiť ani vysoko zisková súkromná spoločnosť," skonštatoval na tlačovej konferencii. O takejto budove by podľa neho nemali štátni úradníci uvažovať. "Priemerná výška nájomného v kancelárskych budovách v Bratislave je dlhodobo na úrovni približne 12 eur. Štát si prenajal priestory takmer v dvojnásobnej cene oproti trhovému priemeru," dodal. V zmluve je podľa Viskupiča podcenená aj platba za energie a služby. Ročnú sumu nájmu odhaduje vo výške 1.787.000 eur.

Ministrovi podľa SaS nič nehovorí hospodárnosť a efektívnosť. Viskupič zdôraznil, že zmluva je prvých desať rokov zo strany štátu prakticky nevypovedateľná. "Vyzývame ministra, aby jasne a transparentne oznámil presné náklady prenájmu, ale hlavne, aby odôvodnil, podľa akých kritérií bola toto najvýhodnejšia ponuka, keď v zmluve je napísané, že výška nájomného zohľadňuje najmä lokalitu umiestnenia budovy a jej stavebno-technické vyhotovenie," povedal s tým, že SaS za prvých 100 dní nevidí žiadne reálne výsledky práce ministerstva.

Keketi začiatkom mája vysvetľoval, že cena za nájom priestorov pre ministerstvo a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Najvýhodnejší variant nájmu podľa neho vyšiel na 10-ročnú zmluvu. V konečnom výbere sa rozhodovalo medzi tromi ponukami, rozhodujúca bola cena. Všetky budovy navštívila podľa Keketiho komisia, v ktorej bol aj Útvar hodnoty za peniaze a interní zamestnanci. Sídlom MCRŠ budú priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vyzýva Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby dôsledne preveril hospodárnosť a transparentnosť nájmu tejto budovy. Ministerstvo považuje za zbytočné a zmluva na nájom je aj podľa nej predražená. Remišová tiež pripomenula, že nájom priestorov pre Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v tej istej lokalite, ktorému šéfovala, sa podarilo počas jej pôsobenia vyjednať takmer o polovicu lacnejšie.