Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SASA: Telemedicínska kontrola je najmä benefitom pre pacienta

Ilustračná snímka. Foto: Foto: M. Štubňa

Telemedicínske kontroly údajov z kardiostimulátorov alebo z implantovateľných kardioverterov sa v SR realizujú bezodplatne už niekoľko rokov u niekoľkotisíc pacientov.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Telemedicínska kontrola je najmä benefitom pre pacienta, ktorý nemusí cestovať na kontrolu na špecializovanom kardiologickom pracovisku a zvyšuje jeho pocit istoty z trvale dostupnej kontroly prístroja. Pre TASR to uviedli za Slovenskú asociáciu srdcových arytmií (SASA) Robert Hatala a Gabriela Kaliská. Reagovali tak na informáciu, že súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) bude uhrádzať kontroly poistencov s implantovanými kardiálnymi prístrojmi. Rovnako tak spraví aj ZP Dôvera.

Podľa SASA takýto krok súčasne prispeje k odľahčeniu fyzických kontrol na arytmologických ambulanciách. "Treba zdôrazniť, že opatrenie si súčasne vyžaduje vyššiu zainteresovanosť a spoluprácu zo strany pacientovho ošetrujúceho lekára a kardiológa v spádovom zdravotníckom zariadení," komentovali odborníci.

Telemedicínske kontroly údajov z kardiostimulátorov alebo z implantovateľných kardioverterov – defibrilátorov či implantovateľných EKG záznamníkov - sa v SR realizujú bezodplatne už niekoľko rokov u niekoľkotisíc pacientov. Výška poskytovanej úhrady za telemedicínsky spôsob kontroly je podľa SASA voči štandardnej kontrole skôr symbolická.  

Hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová uviedla, že úhrady odobrili na podnet asociácie. "Lekári budú kontrolovať údaje z prístroja vzdialene - prostredníctvom špeciálneho vysielača či smartfónu. Ak bude všetko v poriadku, budú pacienti odbremenení od pravidelných návštev ambulancie každé tri či štyri mesiace," povedala.

"SASA sme potvrdili akceptovanie výkonov kontroly na diaľku. Preto aj našim poistencom môže byť poskytovaný výkon kontroly kardiostimulátora aj formou telekontroly," povedal PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský.

Hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann pre TASR uviedol, že odporúčanie SASA na prehodnotenie platby za domáce kontroly automatických defibrilátorov ICD, prístrojov pre resynchronizačnú liečbu srdcového zlyhávania CRT a kardiostimulátorov u závislých pacientoch evidujú. "V prípadoch, pokiaľ je zo strany poskytovateľov záujem o tieto výkony, sme ochotní pristúpiť k rozšíreniu zmluvných vzťahov a následnej úhrade výkonov telemedicíny v prípadoch sledovania kardiostimulátora na diaľku v domácom prostredí," dodal.