Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Slovensko

Sassoli a Ďuriš Nicholsonová vystúpia na sociálnom summite EÚ

Lucia Ďuriš Nicholsonová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Séria podujatí v Porte sa začne konferenciou na vysokej úrovni, ktorá sa zameria na možnosti oživenia európskeho sociálneho modelu a na pretavenie princípov Európskeho sociálneho piliera do praxe.

Brusel 5. mája (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, slovenská europoslankyňa a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) Lucia Ďuriš Nicholsonová a niekoľko ďalších poslancov EP sa v piatok zúčastnia na sociálnom summite EÚ v Porte. Ďuriš Nicholsonová na ňom vystúpi s prejavom k európskej záruke pre zraniteľné deti, kde bude vysvetľovať pozíciu EP.

Sociálny summit, ktorý zvolalo portugalské predsedníctvo v Rade EÚ, má byť politickým impulzom pre Akčný plán na realizáciu Európskeho piliera sociálnych práv. Ten bol dohodnutý na predošlom sociálnom summite EÚ vo švédskom Göteborgu.

Séria podujatí v Porte sa začne konferenciou na vysokej úrovni, ktorá sa zameria na možnosti oživenia európskeho sociálneho modelu a na pretavenie princípov Európskeho sociálneho piliera do praxe.

Europarlament zohral v procese prípravy akčného plánu dôležitú úlohu prijatím uznesenia s názvom Silná sociálna Európa pre spravodlivé transformácie. Spravodajcovia tohto uznesenia, nemecký europoslanec Dennis Radtke a holandská poslankyňa Agnes Jongeriusová, predstavia pozíciu EP v rámci panela o práci a zamestnanosti.

Jednou z dlhodobých požiadaviek EP je európska záruka pre zraniteľné deti. Európska komisia svoj návrh k záruke pre deti predstavila v marci a Európsky parlament počas aprílového plenárneho zasadnutia v Bruseli vyzval na ambiciózne opatrenia v boji proti chudobe detí. Tento návrh vo svojom prejave podporila aj predsedníčka výboru EMPL. Ďuriš Nicholsonová bude o postoji EP k tejto otázke diskutovať v Porte v rámci pracovného panelu o sociálnom štáte a sociálnej ochrane.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)