Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS:Zotrvanie Mikulca vo funkcii ministra je v rukách OĽANO a premiéra

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Opozícia Mikulca kritizuje za to, že riadenie krízy zveril súkromným firmám, ktoré majú byť blízke hnutiu OĽANO a zazmluvnené boli priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Bratislava 24. marca (TASR) - Budúcnosť pôsobenia Romana Mikulca vo funkcii ministra vnútra ponecháva strana SaS na rozhodnutí hnutia OĽANO a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová označila za prekvapujúce informácie o firmách, ktoré si najalo Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti so zvládaním utečeneckej krízy. O téme majú podľa nej rokovať na pondelkovej (28. 3.) koaličnej rade.

"Je nominantom OĽANO a v prvom rade musí premiér zvážiť, či má minister dôveru alebo nie," povedala Zemanová v piatok novinárom s tým, že SaS rešpektuje nomináciu hnutia OĽANO. Na koaličnej rade bude očakávať relevantnú odpoveď v prvom rade od premiéra. "Je to vecou OĽANO a vecou našich lídrov," odpovedala na otázku, či bude žiadať OĽANO, aby Mikulca stiahlo, ak ju nepresvedčí. Hovorca SaS Ondrej Šprlák dodal, že konanie ministerstva vzbudzuje viaceré otázky.

O Mikulcovi sa budú na klube rokovať aj poslanci Sme rodina. "Pre nás je podstatné stretnutie na pondelkovej koaličnej rade," povedal v piatok novinárom šéf klubu Peter Pčolinský. Otázky budú mať k uzavretým zmluvám. Pčolinský vidí stále v rezorte vnútra veci, ktoré sa neriešia a prehliadajú. Vie si predstaviť jeho fungovanie podstatne lepšie, a to aj v súvislosti so zvládaním utečeneckej krízy. Túto zodpovednosť má však podľa jeho slov hnutie OĽANO a jej nominant. "Nepáčia sa mi mnohé rozhodnutia, ale táto zodpovednosť je na ministerstve vnútra a ďalších rezortoch. Verím tomu, že za posledný mesiac sa rezorty a tí, ktorí sú na sekcii krízového riadenia, poučili a budú sa vyvarovať chýb," povedal na margo prílevu utečencov.

Pre nezvládanie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine iniciovala opozícia na čele so Smerom-SD mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra. Rokovanie by sa malo začať po skončení 60. schôdze, ktorá je prerušená do stredy (30. 3.).

Opozícia Mikulca kritizuje za to, že riadenie krízy zveril súkromným firmám, ktoré majú byť blízke hnutiu OĽANO a zazmluvnené boli priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania. Opozícia tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami.