Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenskú akadémiu vied budú tento rok hodnotiť zahraniční experti

Z prehliadky Fyzikálneho ústavu SAV v Bratislave, 21. januára 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéfkou hodnotiacej komisie bude podpredsedníčka fínskej akadémie vied Marja Makarow.

Bratislava 21. januára (TASR) – Pracoviská Slovenskej akadémie vied (SAV) prejdú v roku 2016 akreditáciou, ktorú budú mať na starosti zahraniční experti. Hodnotenie by malo ukázať, ktoré pracoviská SAV sú na špičkovej úrovni a spĺňajú najnáročnejšie kritériá, a ktoré sa potrebujú zlepšiť. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda SAV Pavol Šajgalík.

"Chceli by sme sa vyhnúť tým podozreniam, že sa hodnotíme sami," uviedol na margo akreditácie Šajgalík. Hodnotené podľa jeho slov bude obdobie posledných štyroch rokov. Šéfkou hodnotiacej komisie bude podpredsedníčka fínskej akadémie vied Marja Makarow. Celý zvyšok hodnotiteľov či spôsobu hodnotenia nechá akadémia na externých expertov. "Očakávame, a teda sa aj nádejame, že nová vláda toto tiež pochopí ako výzvu pre Slovensko a získame dodatočné zdroje oproti tomu bazálnemu financovaniu práve na podporu tých špičkových inštitúcií, ktoré predpokladám, že budú vybrané panelom zahraničných expertov," dodal Šajgalík.

Štát podľa ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) chce dávať viac peňazí na vedu a výskum, ale nemá prostriedky na to, aby rozdeľoval plošne všetkým, ktorí sa hlásia. Štát chce podľa neho viac podporovať excelentné pracoviská, preto víta iniciatívu SAV. "To isté urobíme aj na úrovni štátu s trochu inými cieľmi. Pretože naším cieľom je mať veľký audit celej výskumnej sféry na Slovensku," informoval Draxler s tým, že cieľom bude zistiť, ako sú na tom slovenské výskumné pracoviská. Výsledky auditu chce porovnávať aj so zahraničím. "Chceme veľký vládny audit vedy na Slovensku, tak aby bolo jasné, kam sa majú dávať peniaze," doplnil.



Predstavitelia Slovenskej akadémie vied dnes za prítomnosti šéfa rezortu školstva predstavili aj dlhodobý zámer rozvoja SAV a víziu do roku 2020. Cieľmi výskumnej inštitúcie je napríklad sformovať modernú, dynamickú, úspešnú SAV s lepším postavením v európskom výskumnom priestore. V rámci tejto oblasti sa budú snažiť zabezpečiť napríklad viaczdrojové financovanie či transformovať organizácie SAV na verejné výskumné inštitúcie. Ďalej je cieľom taktiež zabezpečiť potrebnú infraštruktúru pre výskum a vývoj či prepájať akadémiu, univerzity a výskumné inštitúcie a partnerov z priemyslu a verejnej sféry.