Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SAV: Na Pustom hrade sa uskutočňuje najväčší archeologický výskum

Na snímke Pustý hrad nad Zvolenom, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Po 23 rokoch sa archeológovia s výskumom vrátili aj do veže vo východnej línii opevnenia Horného hradu, kde ostal nepreskúmaný kontrolný blok.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Na Pustom hrade sa uskutočňuje aktuálne najväčší archeologický výskum na Slovensku, informuje o tom Slovenská akadémia vied (SAV) na svojom webe. Realizuje ho Archeologický ústav SAV spolu s Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Výskum a obnova Pustého hradu sa realizuje už 29. sezónu, pričom počas leta sa tam koná Letná škola archeológie, na ktorej sa zúčastňuje viac ako 20 študentov. Spolu s 20 pracovníkmi SAV tam v rámci projektu zapojenia sa nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva a murármi aktuálne pracuje viac ako 50 ľudí denne. "Počas júna a júla sme dokončili výskum v sondách 1 a 2/2020 pri veži komitátneho hradu. V spodnej časti sondy 2/2020 sme našli denár kráľovnej Márie a na kamennom dne celú zásobnicu z doby bronzovej," objasnil najnovšie poznatky Ján Beljak z Archeologického ústavu SAV.

Pokračovala aj obnova samotnej veže a postupne sa opravujú interiérové steny jej staršej etapy z druhej polovice 12. storočia. "Začali sme aj výskum pri západnej stene veže číslo 2 na Hornom Pustom hrade, kde sme našli zaujímavé architektonické články. Najbohatšia na nálezy je sonda 4/2020 umiestnená na vrcholovej plošine Horného hradu pri jeho východnej línii opevnenia," vysvetlil archeológ. V nej našli mince z druhej polovice 13. storočia, hraciu kocku, hroty šípov, pracky a ozdobné kovania. "V severnej časti tejto sondy sme našli kamennú podlahu po zrubovom objekte z 13. storočia," doplnil Beljak.

Po 23 rokoch sa archeológovia s výskumom vrátili aj do veže vo východnej línii opevnenia Horného hradu, kde ostal nepreskúmaný kontrolný blok. Okrem mince Bela IV. sa v nej našli podľa Beljaka výrobky z kostí a uhlíky. "Práce na Pustom hrade budú pokračovať aj v septembri a októbri, keď dokončíme obnovu veže komitátneho hradu a v rámci projektu Banskobystrického samosprávneho kraja obnovíme náučný chodník na Pustom hrade," dodal Beljak.