Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SAV bude mať najbližšie tri roky stabilný rozpočet, aspoň 60 miliónov

Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas podpisu Stabilizačnej zmluvy medzi SAV a Slovenskou republikou, ktorú zastupuje Ministerstvo financií SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 8. júla 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na tento rok dostala Slovenská akadémia vied menej peňazí, ako tomu bolo v roku 2014.

Bratislava 8. júla (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) bude mať garantovaný rovnaký balík peňazí zo štátneho rozpočtu po dobu najbližších troch rokov. Vyplýva to zo Stabilizačnej zmluvy medzi SAV a Slovenskou republikou, ktorú dnes podpísali predseda SAV Pavol Šajgalík, minister financií Peter Kažimír a šéf rezortu školstva Juraj Draxler.

"Je to historická chvíľa, pretože od roku 1989 takýto stabilizačný akt vo vzťahu k SAV nenastal. Táto dohoda hovorí o tom, že SAV bude mať vo svojom rozpočte, ktorý je navrhnutý vládou SR na roky 2016 až 2018, minimálne 60 miliónov eur," vysvetlil Šajgalík. Táto suma sa bude navyšovať o infláciu z predošlého roku. V tomto roku SAV hospodári s rozpočtom približne 58,5 milióna eur. "Nastávajú pre nás pokojné časy," dodal Šajgalík s tým, že sa už nebudú musieť strachovať o rozpočet inštitúcie.



Dohoda má podľa predsedu SAV kľúčový význam pre vedcov a ich výskum a zároveň bude garantovať efektívne fungovanie jednotlivých ústavov SAV. Doteraz vedci každý rok vyjednávali výšku rozpočtu, čo podľa Šajgalíka prinášalo neistotu a obavy. Podpis dohody podľa jeho slov vytvorí vhodné podmienky aj na transformáciu ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie. Zákon, ktorý to má umožniť, príde na jeseň tohto roka.

Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas podpisu Stabilizačnej zmluvy medzi SAV a Slovenskou republikou, ktorú zastupuje Ministerstvo financií SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 8. júla 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Draxlera štát podpisom dohody umožní akadémii pokojné trojročné obdobie, aby prešla transformáciou. "Aj tým, čo sme dnes podpísali, vláda deklaruje, že má dôveru k vedeniu akadémie," zdôraznil Draxler.

SAV dostala na tento rok menej peňazí, ako tomu bolo v roku 2014. Vedci na nedostatočné financovanie upozorňovali aj protestmi koncom minulého roka. Menší rozpočet už podľa Šajgalíka SAV pocítila. Má problémy napríklad s financovaním výkonného počítača Aurel či s niektorými projektmi. Aj pre rozpočet bola situácia v SAV koncom minulého roka vyostrená. Snem SAV vtedy odvolal z postu predsedu SAV Jaromíra Pastoreka.