Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FOTO: Slovensko má opäť nový minerál

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Začiatkom februára 2021 komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii schválila nový minerál nájdený na území Slovenska. Išlo o dobšináit.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Slovensko má ďalší nový minerál, jeho názov je argentopolybazit. Jeho typovou lokalitou je Kremnica. Vytvára čierne tabuľkovité kryštály až do veľkosti piatich milimetrov. Komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii ho jednohlasne schválila 2. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Argentopolybazit je novým členom skupiny polybazitu. Pre geológov a mineralógov je svojou štruktúrou a zložením zaujímavý, keďže výrazne posúva súčasné poznatky v rámci celej tejto skupiny minerálov.

"Vzorky s argentopolybazitom sme prvýkrát objavili v Kremnici už v roku 2008, ale že ide o nový minerál, sme zistili len relatívne nedávno. Okrem toho bol nájdený aj v Novej Bani a v lokalite Arykevaam v Ruskej federácii. Sú to oblasti špecifické výskytom minerálov s obsahom striebra a zlata, ktorých vznik súvisí s vulkanickou činnosťou," spresnil Martin Števko z Ústavu vied o Zemi SAV. Na výskume nového minerálu spolupracoval spolu s kolegami z detašovaného pracoviska ústavu v Banskej Bystrici. Súčasťou medzinárodného vedeckého kolektívu boli aj mineralógovia z Českej republiky, Dánska a Ruska.
Na snímke argentopolybazit.
Foto: TASR - SAV

Výskyt argentopolybazitu sa predpokladá aj v iných lokalitách sveta, a to najmä v oblastiach s vysokou aktivitou striebra a zároveň absenciou medi v roztokoch. Okrem argentopolybazitu geológovia v uplynulých mesiacoch v Kremnici objavili a popísali aj ďalší nový minerál, argentotetraedrit-(Zn). Počet nových minerálov opísaných prvýkrát z územia Slovenska tak celkovo stúpol na 25.

Začiatkom februára 2021 komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii schválila nový minerál nájdený na území Slovenska. Išlo o dobšináit, ktorý objavili mineralógovia v rudných žilách v okolí Dobšinej. Ako holotyp má bielu farbu, malá prímes kobaltu spôsobuje jeho svetloružové sfarbenie.