Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vedecký grantový program SAV Impulz má pokračovanie

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Úlohou výskumníkov bude vytvoriť a riadiť svoje vlastné výskumné skupiny.

Bratislava 1. júna (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) v stredu otvorila výzvu na podávanie prihlášok do grantového programu Impulz 2022. Medzinárodne uznávaní vedci a vysoko talentovaní mladí výskumníci majú opäť príležitosť realizovať svoje vedecké zámery na Slovensku, a to za podmienok blížiacich sa prestížnemu európskemu grantu. Vybrané projekty môžu požiadať o finančné prostriedky do výšky 160.000 eur ročne. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Výzva je otvorená do 31. augusta do polnoci, predpokladaný začiatok riešenia projektov je v marci 2023. SAV spustila grantovú schému Impulz po druhýkrát. "Jej cieľom je pritiahnuť novú generáciu kvalitných vedeckých lídrov na výskumné pracoviská SAV, zvýšiť ich internacionalizáciu a konkurencieschopnosť, excelentnosť výskumu a v neposlednom rade aj úspešnosť v získavaní prestížnych európskych grantov," priblížila hovorkyňa SAV.

"SAV potrebuje vyhľadávať nových talentovaných vedeckých pracovníkov s témami, ktoré sú na hranici poznania. Je to aj s cieľom, aby sme našli mladých ľudí, korí budú schopní uchádzať sa aj o projekty ERC, ktoré sa vo vedecko-výskumnom priestore považujú za tie najdôležitejšie," zdôraznil predseda SAV Pavol Šajgalík. Úlohou výskumníkov bude vytvoriť a riadiť svoje vlastné výskumné skupiny. Schéma im poskytne motivujúce podmienky na ich výskum a vedeckým organizáciám SAV prinesie skvalitnenie výskumného prostredia a vedeckých výstupov.

O grant sa môžu uchádzať vedci s titulom PhD. alebo ekvivalentným titulom, ktorí pravidelne publikujú vo významných vedeckých časopisoch, boli opakovane pozvaní prezentovať svoje výsledky na významných medzinárodných konferenciách a boli zodpovedným riešiteľom vedeckého projektu. Uchádzači tiež musia preukázať dostatočné skúsenosti vo výskume získané na zahraničnom výskumnom pracovisku.

SAV otvorila grantovú schému Impulz prvýkrát v roku 2021. Do prvej výzvy sa prihlásilo 34 uchádzačov z celého sveta. SAV podporila tri projekty, ktorých riešenie sa začína v roku 2022.