Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Víťazmi súťaže BARS sa stali študenti z Gymnázia Grösslingová

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Vedeckú súťaž organizuje Slovenská akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Veľvyslanectvom Ruskej Federácie na Slovensku a združením AMBA pod záštitou UNESCO.

Bratislava 22. júna (TASR) - Do súťaže BARS sa tento rok zaregistrovalo 236 trojčlenných tímov študentov stredných škôl. Pri plnení bonusových úloh vyčistili 59 celých prírodných koridorov, mestských ulíc a najmä legálne vysadili a zdokumentovali 1361 pôvodných neovocných stromov, dokonca bol vysadený celý nový les.

Víťazmi súťaže sa stali študenti z Gymnázia Grösslingová v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Katarína Gáliková.

„Študentské expedičné projekty organizujeme už od roku 1993 a musím v mene odbornej poroty povedať, že kvalita odovzdaných prác v tomto ročníku prekonala všetky doterajšie ročníky," zdôraznil vedúci organizačného tímu súťaže Peter Vršanský z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied a dodal, že samotný víťazný tím dosiahol dodnes najvyššiu úspešnosť, a to 78 percent v prevažne konfliktných otázkach.

Finalisti v Smoleniciach počas trojdňového sústredenia absolvovali 18 rôznych testov a ďalších 15 aktivít, ktoré pripravili samotní žiaci.

Najlepšiu prácu si v testoch obhájili gymnazisti z Bratislavy, náhradníkmi sa stali druháci z gymnázia v Partizánskom. Víťazi budú mať v lete 2022 možnosť prežiť mesiac v prírode, navštívia najstaršie lesy na zemi, budú stopovať sibírskeho tigra, zaznamenávať živočíchy neznáme pre vedu, prispejú k ochrane najvzácnejších lesov mierneho pásma a pomôžu medzinárodným vedeckým tímom vedeným Ruskou akadémiou vied. Presný termín expedície bude s víťazmi a partnermi projektu dohodnutý podľa pandemickej situácie.

Vedeckú súťaž organizuje Slovenská akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Veľvyslanectvom Ruskej Federácie na Slovensku a združením AMBA pod záštitou UNESCO.