Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAV: Záver apríla ponúka výborné podmienky na pozorovanie Merkúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V druhej polovici apríla a prvej dekáde mája bude Merkúr pozorovateľný zo Slovenska večer po západe Slnka.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Najmenšia planéta slnečnej sústavy Merkúr patrí medzi tie najmenej preskúmané vesmírne telesá obiehajúce okolo Slnka. Napriek tomu, že na nočnej oblohe žiari jasnejšie ako všetky hviezdy s výnimkou Síria, pre zlé pozorovacie podmienky v blízkosti Slnka ju len málokto videl na vlastné oči. Najvhodnejšie podmienky na vyhľadanie a pozorovanie Merkúra na nočnej oblohe v tomto roku poskytujú posledné aprílové dni. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Hoci prvé záznamy o Merkúre pochádzajú už zo 14. storočia pred naším letopočtom z oblasti Mezopotámie, poznatkov o tejto planéte je menej ako pri ostatných vesmírnych objektoch slnečnej sústavy. Pozorovanie Merkúra zo Zeme je totiž pre Slnko sťažené. "Pri svojom obehu okolo Slnka vo vnútri dráhy Zeme sa Merkúr nikdy príliš nevzdiali od Slnka," vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Najlepšie podmienky na pozorovanie Merkúra v roku 2022 sú práve v týchto dňoch. V druhej polovici apríla a prvej dekáde mája bude Merkúr pozorovateľný zo Slovenska večer po západe Slnka.

"V piatok 29. apríla bude Merkúr v najväčšej uhlovej vzdialenosti od Slnka – 20,6 stupňa a bude zapadať až dve hodiny po Slnku. Bude viditeľný voľným okom, bude sa javiť ako jasná hviezda. Pri pohľade cez ďalekohľad bude možné podobne ako pri Mesiaci pozorovať fázy Merkúra, keďže pri pohybe vo vnútri dráhy Zeme počas obehu okolo Slnka vidíme rôzne veľkú časť jeho povrchu osvetlenú Slnkom," dodal astronóm.