Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAVA považuje dlhšie moratórium na prieskumy za potlačenie práva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SAVA upozorňuje na okolité krajiny, ktoré majú moratórium na zverejňovanie prieskumov kratšie.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) považuje návrh na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán za odopieranie ústavou garantovaného práva na informácie. TASR o tom informoval predseda asociácie Václav Hřích.

Podľa stanoviska agentúr je ústavné právo na slobodný prístup k informáciám aj právom na prístup k informáciám o „aktuálnom názorovom a politickom rozložení voličov v SR“.

SAVA upozorňuje na okolité krajiny, ktoré majú moratórium na zverejňovanie prieskumov kratšie. Napríklad v Českej republike sú to tri dni, v Maďarsku dva dni, v Poľsku jeden deň a v Nemecku nula dní.

SAVA taktiež upozorňuje na problém súvisiaci so zverejňovaním „manipulatívnych výsledkov prieskumov od neexistujúcich, respektíve úplne neznámych, subjektov na sociálnych sieťach“. Tieto boli publikované podľa asociácie aj počas moratória.

Situáciu navrhuje SAVA riešiť spoločným stretnutím SAVA, výskumných agentúr, akademickej obce, médií a štátu s cieľom pripraviť návrh zákona, ktorý by pomocou zavedení rôznych opatrení smeroval k skráteniu, respektíve úplnému zrušeniu, moratória na zverejňovanie prieskumov.

Návrhy na predĺženie predvolebného moratória kritizuje aj Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Tvrdí, že zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a sú v rozpore s princípmi slobody slova. Rovnako, že môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Podľa ústavu je predlžovanie súčasného 14-dňového zákazu zverejňovania výsledkov volebných výskumov problematické z viacerých hľadísk. Odporúča moratórium skrátiť a sledovať profesionalitu výskumných agentúr, navrhuje tiež zverejniť zadávateľa výskumu.

Lehota na zákaz uverejňovania predvolebných prieskumov by sa mohla predĺžiť z aktuálnych 14 na 30 dní pred voľbami. Zmenu chce predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico s tým súhlasí a lehotu by predĺžil aj na 60 dní.