Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

SAŽP: O dotáciu na obnovu domov dosiaľ požiadalo 1222 žiadateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Štandardná skupina žiadateľov môže získať príspevok 14.000 eur pri 30- až 60-percentnej úspore energií.

Bratislava 15. novembra (TASR) - O dotáciu na obnovu starších rodinných domov požiadalo k pondelku (14. 11.) celkovo 1222 žiadateľov. Pre TASR to uviedla PR manažérka sekcie plánu obnovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Renáta Gešvantnerová. Pilotné výzvy sú otvorené do vyčerpania alokácie alebo do 28. februára 2023.

Z toho bolo 1129 štandardných žiadostí na obnovu rodinných domov a ďalších 93 žiadostí podali žiadatelia zo znevýhodnených socioekonomických skupín v tzv. zvýhodnenej výzve. "Najviac žiadostí bolo podaných osobne v regionálnych kanceláriách (580), na podateľni (427) a elektronicky cez slovensko.sk (215)," priblížila Gešvantnerová.

Žiadosti na rekonštrukciu domov je možné podať poštou, odovzdať v regionálnych kanceláriách alebo prostredníctvom webu. Regionálne kancelárie sa nachádzajú v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Trnave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši a Lučenci. Celkovo podľa Gešvantnerovej vybavili 2747 konzultácií.

Štandardná skupina žiadateľov môže získať príspevok 14.000 eur pri 30- až 60-percentnej úspore energií. Ak žiadateľ dosiahne úsporu energií nad 60 percent, môže získať príspevok z plánu obnovy vo výške až 19.000 eur. Znevýhodnené rodiny v rámci socioekonomickej skupiny môžu dostať dotáciu až do výšky 95 percent celkových oprávnených výdavkov, čo môže byť maximálne 18.000 eur.

Žiadatelia môžu tiež na financovanie obnovy starších rodinných domov využiť zvýhodnené úvery komerčných bánk, s ktorými agentúra spolupracuje.

Podporovanými opatreniami sú zlepšovanie tepelno-technických vlastností, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, tieniaca technika, ale aj odstránenie azbestu.

Podmienkou na rekonštrukciu je úspora aspoň 30 percent energií. Potrebný je k tomu energetický certifikát, ktorý bude vyhotovený pred a po rekonštrukcii.

Po vyčerpaní 30 miliónov eur v rámci prvých výziev budú vyhlasované ďalšie výzvy, postupne až do roku 2026. Na obnovu domov môže Slovensko využiť celkovo 528 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR.