Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SAŽP: Obchody ročne uvedú do obehu asi 100 miliárd igelitových tašiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prírode sa igelitové tašky rozkladajú desiatky aj stovky rokov a nikdy podľa SAŽP nezmiznú úplne.

Bratislava 3. júna (TASR) - Na výrobu jednej igelitovej tašky sa spotrebuje rovnaké množstvo ropy ako na 115 metrov jazdy autom. Za deväť tašiek ľudia prejazdia jeden celý kilometer. Obchodné prevádzky ročne uvedú do obehu asi 100 miliárd igelitových tašiek. Väčšina z nich sa použije raz na približne 20 minút. Uviedla to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci júnovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom.

Bežný Slovák v roku 2010 použil 466 kusov igelitiek, čo je 2,3-krát viac ako priemerný Európan. Ten použil v priemere 198 jednorazových plastových tašiek. V prírode sa igelitové tašky rozkladajú desiatky aj stovky rokov a nikdy podľa SAŽP nezmiznú úplne. "V podobe mikroplastov sa postupne hromadia v životnom prostredí, v telách živočíchov, a teda aj nás ľudí," poukázala.

Za náhradu igelitiek nemôžu byť považované ani bavlnené tašky. Počas pestovania a spracovania bavlny totiž vytvárajú uhlíkovú i vodnú stopu, tvrdia environmentalisti. Riešením nie sú ani tašky z rozložiteľných, biodegradovateľných plastov. "Kompostovateľné igelitky sú vyrobené z prírodných materiálov, ktoré sa prirodzene rozkladajú – z kukuričných a rastlinných škrobov a organických olejov. V mori sa rozložia za tri mesiace," priblížili s tým, že vedci nedokážu odhadnúť, čo spôsobujú rozkladajúce látky.

SAŽP pripomenula, že jedným z krokov v boji proti plastovým taškám bolo na Slovensku ich spoplatnenie v roku 2018. Tým ich spotreba klesla. "Spoplatnenie igelitiek však problém úplne nerieši a je potrebné hľadať alternatívne možnosti balenia nákupov," skonštatovala.

Agentúra sa v rámci júnovej výzvy zameriava na nahradenie čo najväčšieho počtu plastových tašiek znovupoužiteľnými taškami a vreckami alebo kompostovateľnými vreckami.