Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

SAŽP realizovala minulý rok 11 národných a 11 medzinárodných projektov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzi ukončené projekty patrí napríklad Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) realizovala v minulom roku 22 projektov, z toho jedenásť na národnej a jedenásť na medzinárodnej úrovni. Jedným z nich je napríklad Podpora biodiverzity prvkami zelenej infraštruktúry v obciach Slovenska - Zelené obce Slovenska. Ním SAŽP prispela k vytvoreniu prírodných krajinných štruktúr pre konkrétne územie, s ohľadom na prirodzené špecifiká a ekosystémové funkcie. Do projektu sa zapojilo 428 obcí a bolo vysadených 42.000 drevín. TASR o tom informovala PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová.

Medzi ukončené projekty patrí napríklad Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku. Jeho cieľom bolo dosiahnuť zvýšenie environmentálneho povedomia verejnosti a jej účasti na rozhodovacích procesoch. "SAŽP zorganizovala 1116 informačných aktivít, osvetových programov, konferencií a workshopov, do ktorých sa zapojilo takmer 6,5 milióna osôb a viac ako 11.000 subjektov," priblížila Gešvantnerová.

V roku 2023 sa začalo s realizáciou obnovy Strediska pre zmenu klímy a environmentálnu výchovu (Living Lab) v Dropie z nórskych fondov. Projekt je stále v realizácii. Cieľom je vybudovanie moderného vzdelávacieho miesta s ukážkami mitigačných a adaptačných opatrení, ktoré poukáže na problém zmeny klímy. Súčasťou je aj Vzdelávací program klimatickej výchovy pre materské, základné a stredné školy.

Plán obnovy sa v prípade SAŽP týka aj tzv. zelenej ekonomiky. Na obnovu rodinných domov bolo vyčlenených 528 miliónov eur. Cieľom programu je podporiť obnovu 25.000 rodinných domov.

"Domácnosti si môžu jednotlivými opatreniami zlepšiť energetickú hospodárnosť rodinných domov, znížiť spotrebu energie a prispieť k zníženiu emisií CO2," uviedla Gešvantnerová s tým, že v roku 2023 bola realizovaná tretia a štvrtá štandardná výzva. V prípade, ak majitelia rodinných domov dosiahnu úsporu primárnej energie viac ako 60 percent oproti stavu pred obnovou, majú nárok na 19.000 EUR.

Jedným z medzinárodných projektov bol napríklad TRANSCEND, ktorý má za cieľ nájsť riešenia a urýchliť prijatie opatrení na zvládnutie nedostatku vody v dôsledku zmeny klímy a neefektívneho hospodárenia. Základom projektu je sedem modelových území (povodí) po celom svete vrátane povodia rieky Nitra na Hornej Nitre.