Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SBF sa venuje dosahom vojny na Ukrajine, budúcnosti NATO i hoaxom

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Generálna riaditeľka UKB Silvia Stasselová vyzdvihla význam témy boja proti dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa stali nástrojom podkopávajúcim stabilitu, bezpečnosť a demokraciu.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Dosahy vojny na Ukrajine, dezinformácie ako nástroj propagandy a tiež budúcnosť NATO sú hlavnými diskusnými témami 16. ročníka konferencie Slovenské bezpečnostné fórum (SBF). V priestoroch Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) jeho moderátori, rečníci a hostia rozoberajú regionálne a globálne bezpečnostné otázky, ktoré sa bezprostredne týkajú Slovenska.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil bezprecedentnosť zmeny, ktorú so sebou priniesol februárový vpád ruských vojsk na Ukrajinu. "Toho 24. februára sa potvrdilo, že Rusko predstavuje zásadnú hrozbu pre celosvetovú bezpečnosť. To nie je žiadne zveličovanie, ale realita, s ktorou musíme žiť a ktorú vnímame aj cez priame dosahy na našich obyvateľov, či sú to ekonomické alebo energetické hrozby," upozornil. Naď zároveň pripomenul, aký význam a dôležitosť má v súčasnej situácii členstvo SR v NATO. "Môžeme žiť pokojnejšie, lebo vieme, že máme za sebou 29 a čoskoro už 31 spojencov," upozornil minister. Deklaroval, že SR bude naďalej výrazne pomáhať Ukrajine brániť sa proti agresorovi.

Patrícia Chnúriková, prezidentka Euroatlantického centra, ktoré konferenciu spolu s UKB organizuje, upriamila pozornosť práve na tému strategickej koncepcie NATO 2030. "Spoločná kolektívna obrana členov NATO a ich jednota je v dnešných neistých časoch základným pilierom, na ktorom môžeme stavať," upozornila.

Generálna riaditeľka UKB Silvia Stasselová vyzdvihla význam témy boja proti dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa stali nástrojom podkopávajúcim stabilitu, bezpečnosť a demokraciu. "Som rada, že o boji s dezinformáciami budeme hovoriť na pôde univerzitnej knižnice, ktorá je zdrojom relevantných informácií a hrá dôležitú úlohu v prevencii pred šírením nepravdivých, zavádzajúcich správ," upozornila.

Do skupiny rečníkov na tohtoročnom SBF prijali pozvanie napríklad bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor, do diskusie o dezinformáciách takisto zástupkyňa vedúceho ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied Vladimíra Kurincová Čavojová.