Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hranicu s Ukrajinou stráži vyše 500 kamier, detektory či georadary

Snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné, 20. apríla 2015. Foto: TASR - Marek Klekner

Slovensko-ukrajinská štátna hranica je od 21. decembra 2007 vonkajšou pozemnou hranicou schengenského priestoru.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Slovenská republika má po vstupe do schengenského priestoru vonkajšiu pozemnú hranicu s Ukrajinou v dĺžke 97,8 kilometra a vonkajšiu vzdušnú hranicu na troch takzvaných schengenských letiskách v Bratislave, Košiciach a Poprade. Pri jej ochrane využívajú policajti viac ako 500 videokamier, mobilné kamery, akusticko-seizmický detektor, georadary či špeciálne lietadlo. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Slovensko-ukrajinská štátna hranica je od 21. decembra 2007 vonkajšou pozemnou hranicou schengenského priestoru. Zabezpečenie jej ochrany je jednou z priorít Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. "To, že svoju úlohu plní svedomite, dokazujú aj viaceré úspešné schengenské hodnotenia. Systém zabezpečenia tejto hranice je dokonca uvádzaný ako príklad pre ostatné členské štáty Európskej únie ochraňujúce vonkajšie pozemné hranice Európskej únie," povedal riaditeľ Tlačového oddelenia Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Policajti pri ochrane hranice s Ukrajinou disponujú viacerými technickými prostriedkami. Podľa ministerstva vnútra až 40 kilometrov takmer stokilometrovej hranice kontrolujú videokamery. Operátor si tak na obrazovke môže skontrolovať, či ide o migranta a v kladnom prípade vyslať na miesto policajné hliadky.

Špeciálne mobilné kamery odhalia migrantov až do vzdialenosti 15 kilometrov a spoľahlivo pracujú aj v noci.

Viac ako 50 kilometrov hranice pokrýva akusticko-seizmický detektor, ktorý dokonca rozlíši kroky zveri a človeka.

Ako reakciu na objavenie 700 metrov dlhého tunela pri obci Vyšné Nemecké, okres Sobrance, dostali policajti georadar, ktorý až do hĺbky 200 metrov dokáže detekovať anomálie pod zemským povrchom.

Veľkým pomocníkom strážcov zákona sú aj fotopasce. V auguste 2014 jedna z nich zachytila Ukrajinca Ivanoviča V. († 45), ktorý podľa polície prevádzal cez hranicu skupinu piatich Vietnamcov. Keďže ozbrojený muž nereagoval na výzvy polície, strážcovia zákona Ukrajinca napokon zastrelili.

Samotný výkon kontroly hraníc je podľa internetovej stránky ministerstva vnútra založený na systéme štvorstupňovej kontroly. V prvom stupni sú to už uvedené technické prostriedky umiestnené priamo na vonkajšej hranici. "V druhom stupni sú to sily a prostriedky tzv. prvosledových útvarov priamo na vonkajšej hranici a v jej bezprostrednej blízkosti, teda policajti oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru. V treťom stupni sú to vlastné sily a prostriedky útvarov Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. Štvrtý stupeň tvorí tzv. pomocná línia, ktorú v rámci súčinnosti zabezpečujú jednotlivé krajské riaditeľstvá Policajného zboru v Prešove a v Košiciach a to najmä služba dopravnej polície a služba poriadkovej polície," konštatuje sa na internetovej stránke ministerstva vnútra.