Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Reakcie politikov na obštrukciu mimoriadnej schôdze

Na snímke nezaradení poslanci zľava Viera Dubačová, Miroslav Beblavý, Martin Poliačik a Jozef Mihál sú v rokovacej sále parlamentu pred začiatkom mimoriadnej schôdze NR SR v stredu 19. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v stredu opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny.

Bratislava 19. februára (TASR) - Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) odmieta formu obštrukcií, ktorými časť nezaradených poslancov blokuje rokovanie Národnej rady (NR) SR. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

"Schôdza bola legitímne otvorená, viac ako 76 poslancov schválilo program schôdze, nevidím dôvod, prečo by sa nemalo rokovať," uviedol Žiga. "To, čo sa v súčasnosti deje, sa nikdy v parlamente neodohrávalo a trochu to vnímam ako nebezpečné precedensy pre fungovanie zákonodarného zboru v ďalšom období," upozornil.

Pripomenul, že každý z poslancov, ktorý sa na rokovaní zúčastní, môže v diskusii a následnom hlasovaní vyjadriť svoj názor k prerokovávaným bodom.



A. Danko: Štvrtkové rokovanie bude otvorené, nástroje na to sú


Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie v stredu 19. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Štvrtkové (20. 2.) rokovanie Národnej rady (NR) SR bude otvorené. Po stredajšom rokovaní poslaneckého grémia a prerušení mimoriadnej schôdze parlamentu to deklaroval predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Tvrdí, že má nástroje na to, aby zariadil pokračovanie mimoriadnej schôdze, nechce ich však teraz konkretizovať. Na Ústavný súd (ÚS) SR sa môže podľa vlastných slov obrátiť až s konkrétnym zákonom.

"Počas týchto troch rokov, aj keď nastala situácia, v ktorej poslanci porušili rokovací poriadok, vždy ctili upozornenie a aj ten najväčší rebel Igor Matovič (OĽaNO) vždy opustil rokovaciu sálu," skonštatoval Danko. Dodal, že NR SR nemá žiadnu stráž ani iný inštitút, ktorý by poslancov vyviedol z rokovacej sály.

Podľa vlastných slov ho mrzí, že si koalícia neparlamentných strán PS-Spolu myslí, že kopírovaním Matoviča budú originálni. Na ich výzvu, aby sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR, reagoval tým, že tak môže urobiť až s konkrétnym schváleným zákonom. V tom, aby sa naň obrátili oni, im podľa vlastných slov zabrániť nemôže.

Správanie nezaradených poslancov v pléne označil za neskutočnú hanbu. V súvislosti s fotografiami, ktoré nezaradený poslanec Martin Poliačik uverejnil na sociálnej sieti dodal, že "len zvery jedia pod rečníckym pultom. Len takíto ľudia dehonestujú NR SR a potom hovoria, že k nej majú úctu."

OĽaNO chce vyriešiť blokovanie schôdze predložením návrhov až po voľbách



Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva predsedov opozičných aj koaličných strán na rokovanie. Hnutie navrhuje, aby sa strany dohodli, že zákony, ktoré sú na programe aktuálnej mimoriadnej schôdze, predložia až po voľbách na prvej schôdzi pléna. Líder OĽaNO Igor Matovič sa obáva, že Smer-SD môže po voľbách rovnako blokovať rokovanie parlamentu, ako to robia teraz nezaradení opoziční poslanci.

Matovič návrh hnutia odôvodňuje tým, že po voľbách sa ukáže, či to politici myslia so Slovenskom úprimne. O sociálnych opatreniach, rušení diaľničných známok či Istanbulskom dohovore by sa tak už nerokovalo v čase volebnej kampane.

Návrh lídrov koalície Progresívneho Slovenska (PS)-Spolu Miroslava Beblavého a Michala Trubana, aby sa opoziční predstavitelia v stredu (20. 2.) ráno stretli, OĽaNO prijíma. Matovič povedal, že v hradnej reštaurácii je stále prestretý stôl, chcú sa s PS-Spolu rozprávať, na stretnutie prídu podľa neho s týmto návrhom.

Matovič dodal, že po voľbách by sa mohlo o týchto návrhoch rokovať a rozhodnúť, či sú financie na tieto opatrenia. OĽaNO by tiež navrhovalo upraviť rokovací poriadok, aby sa dalo predchádzať týmto situáciám.

Líder OĽaNO zdôraznil, že parlamentná obštrukcia je úplne legitímny nástroj parlamentnej demokracie, táto situácia sa však podľa neho nedá riešiť. "Ak pôjdeme touto cestou ďalej, Andrejovi Dankovi sa nepodarí spustiť schôdzu do volieb. Bude blokovaná celý čas. Nepomôže to nikomu, nikto nebude mať vyššie prídavky, dôchodcovia nebudú mať 13. dôchodky a po voľbách nám to Fico vráti," povedal s tým, že Smer-SD môže zablokovať parlament aj na štyri roky.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v stredu opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia nezaradených poslancov okolo Beblavého, ktorí nechcú opustiť priestor pred rečníckym pultom. Tvrdia, že zákony boli na mimoriadnu schôdzu predložené nezákonne, a žiadajú, aby Danko podal podnet na Ústavný súd SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o zákonnosti zvolania schôdze.

Poslanci majú na schôdzi prerokovať tri vládne návrhy zákonov v skrátenom režime, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Rovnako sa majú zaoberať aj Istanbulským dohovorom.


NRSR stále sa hľadá riešenie pre pokračovanie v rokovaní parlamentu


Riešenie pre odblokovanie schôdze Národnej rady (NR) SR sa stále hľadá. Uviedol to poslanec koaličného Smeru-SD Dušan Jarjabek po poslaneckom grémiu, ktoré sa zaoberalo vzniknutou situáciou. Rokovaniu momentálne bránia obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého.

"Žiadna zo strán, ktoré boli zastúpené na grémiu, nepodporili tých šesť ľudí, ktorí bránia rokovaniu v parlamente," zdôraznil Jarjabek. Doplnil, že sa stále hľadajú technické riešenia, aby mohla schôdza vo štvrtok (20. 2.) pokračovať. Jednoznačný záver poslaneckého grémia tak nebol, čo potvrdil pre TASR aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Petra Pčolinského sa na grémiu zhodli, že v súčasnosti nie je právne alebo legislatívne riešenie tejto situácie. Podotkol, že na Slovensku nie je parlamentná stráž ako inštitút, ktorý by vedel "vyviesť" blokujúcich poslancov.

Pčolinský zároveň uviedol, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) by mal mať ešte v stredu poobede stretnutie, na ktorom sa bude hľadať technické riešenie. "Myslím si, že do zajtra možno niečo vymyslia, možno navrhnú, aby Národná rada niečo odhlasovala," poznamenal Pčolinský s tým, že sa môže odhlasovať napríklad prerušenie schôdze alebo aj to, že sa požiada úrad na ochranu ústavných činiteľov, aby zakročil.

Jednou z možností je ďalší rečnícky pult. "Rokovací poriadok hovorí o tom, že rozprava sa vedie z rečníckeho pultu. Len nikde nie je definované, ktorý je rečnícky pult," skonštatoval Pčolinský. Zároveň však dodal, že každé miesto sa dá blokovať.

R. Fico:Aktuálna schôdza je legitímna, blokovanie opozíciou je bláznovstvo


Aktuálna schôdza Národnej rady SR je podľa predsedu Smeru-SD a poslanca Roberta Fica legitímna. Podľa neho je správanie opozičných nezaradených poslancov, ktorí blokujú jej priebeh, bláznovstvom.

Rokovanie parlamentu je opätovne do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny prerušené. Urobil tak predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po tom, ako po jeho niekoľkých výzvach nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého neuposlúchli výzvu, aby opustili rokovaciu sálu, ktorí už druhý deň nechcú opustiť rečnícky pult.

"Táto schôdza je absolútne legitímna. Je to veľké sklamanie, to čo predvádzali do rána opoziční poslanci. To, že zneuctievali rečnícky pult, je neakceptovateľné. Sú to čistí blázni," vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii Fico. Zároveň uviedol, že parlament bude rokovať o predložených návrhoch na zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničných známok. "Chcem prisľúbiť všetkým dôchodcom a všetkým rodinám, že urobíme všetko pre to, aby legitímnou a dôstojnou cestou sa rokovalo. To, čo je tu dnes, už nemá nič spoločné s demokraciou. Je to jedna obrovská hanba na pleciach celej opozície," tvrdí Fico. Podľa neho je nezmyslom aj to, aby sa Ústavný súd zaoberal aktuálnou schôdzou. "Nič nie je protiústavné," tvrdí Fico.

Na snímke zľava poslanec Národnej rady SR Robert Fico (SMER-SD) počas mimoriadnej 58. schôdze parlamentu v stredu 19. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Podľa jeho slov sú splnené podmienky na rokovanie v skrátenom režime. "Právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe je základné ľudské právo. Ak sú ohrozené práva ľudí, máme právo na takýto postoj," myslí si Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) skonštatoval, že sa ocitol v tragikomickej situácii. "Nie je mi dovolené splniť uznesenie vlády, aby som do parlamentu predložil dva zákony. Vždy sme mali záujem robiť vyváženú politiku. Smerom k rodinám aj dôchodcom," podotkol Richter.

Zopakoval, že doterajšie vlády systematicky pristupovali k opatreniam zameraným na dôchodcov aj rodiny. "Rekordne sme zvýšili príspevok pri narodení, od januára sme rapídne zvýšili rodičovský príspevok a dostali sme sa do situácie, že sa musíme zaoberať, čo robiť ďalej," zdôvodnil Richter potrebu prijatia noviel, ktoré sú v parlamente.

Šéf Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky podotkol, že "je veľmi smutný z toho, čo sa deje v parlamente". "Privítali by sme akúkoľvek možnosť, aby poslanci diskutovali," dodal Lipiansky.


Ľ.Petrák: Zvolanie mimoriadnej schôdze je v poriadku a v súlade so zákonom


Zvolanie aktuálnej mimoriadnej schôdze parlamentu je v poriadku a v súlade zo zákonom. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD). Opoziční poslanci sa podľa neho blokovaním schôdze diskvalifikujú v očiach verejnosti. Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) si myslí, že by nemuselo k takejto situácii dôjsť, ak by koaliční partneri nezvolali niekoľko dní pred voľbami zbytočne schôdzu. "Pokojne by sme sa mohli pripravovať na voľby," uviedol v stredu pred novinármi.

Podľa Petráka by opoziční poslanci nemali kritizovať opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania pri daných návrhoch vopred. "Voči tomuto môžu protestovať iba vo chvíli, keď bude skrátené legislatívne konanie schválené," povedal pred novinármi s tým, že protestovať dopredu je nemiestne. "Je to čistá obštrukcia parlamentu, ktorá ich diskvalifikuje v očiach verejnosti," dodal. Vláda podľa neho pracuje do posledného dňa a parlament môže rozhodovať do dňa volieb,

Bugár sa podľa svojich slov na tomto "cirkuse" nechce zúčastňovať. "Už sa to nedá odstrániť, naťahuje sa jedna časť poslancov s druhou časťou poslancov," reagoval na obštrukciu opozičných poslancov, ktorí obsadili rečnícky pult v rokovacej sále a nechcú ho opustiť.

"To, čo predvádzajú momentálne títo páni a dámy, je naozaj pod úroveň parlamentarizmu a rešpektovania akéhokoľvek normálneho priebehu schôdze," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Dúfa, že poslanci čo najskôr odídu a parlament bude môcť pracovať.

Bernaťák kroku opozičných poslancov nerozumie, prezidentka SR Zuzana Čaputová má podľa neho právo vetovať prípadné schválené zákony. Myslí si, že blokovanie sa deje pre Istanbulský dohovor. "V prípade, ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, prezidentka by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná Istanbulským dohovorom," dodal.


I. Matovič: Obštrukcia zmysel má, kempovanie v rokovacej sále nie


Obštrukcia pri rečníckom pulte podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča má zmysel, ostávanie v rokovacej sále v noci však nie. Skonštatoval to po prerušení mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pre obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého. Podpredseda parlamentu Martin Klus (SaS) pripustil, že toto správanie môže byť precedensom do budúcna.

"Od tohto momentu do zajtrajšej deviatej hodiny nemá zmysle byť v rokovacej sále, lebo nič nezachránime tým, že tu budeme kempovať," povedal Matovič. Obštrukcia pri rečníckom pulte zmysel podľa neho má, ale ostávať v pléne v noci nie. Dodal, že každý má svoje spôsoby, ako bojovať proti zlu. Na otázku, či nezaradených poslancov podporil v obštrukcii, odpovedal tým, že ich nekritizuje.

"Môže to byť do budúcna problém a asi sa budeme musieť zamyslieť aj nad tým, ako upraviť rokovací poriadok, aby sa toto nedialo," podotkol Klus s tým, že aj v niektorých zahraničných parlamentoch majú inštitúty, ktoré umožňujú vyviesť poslancov v podobných prípadoch z rokovacej sály. Dodal, že o 11.00 h bude rokovať poslanecké grémium, riešiť by mali podľa neho zrejme ďalší postup na mimoriadnej schôdzi.

V prvom rade podľa neho treba zaviesť adekvátnu politickú kultúru do parlamentu. "A to tak, že sa osem dní pred voľbami nebude zvolávať mimoriadna schôdza o osemsto miliónoch, ktoré nemáme vo verejnom rozpočte. Tu treba začať a nie hneď odsudzovať tých, ktorí na to poukazujú, hoci svojským, ale dôležitým spôsobom," poznamenal.


Schôdza NR SR je do štvrtka do 9. hodiny opätovne prerušená


Rokovanie parlamentu je opätovne do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny prerušené. Urobil tak predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po tom, ako po jeho niekoľkých výzvach nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého neuposlúchli výzvu, aby opustili rokovaciu sálu.



Nezaradení poslanci od utorka (18. 2.) blokujú miesto okolo rečníckeho pultu. Danko preto prerušil schôdzu aj v tento deň. V stredu boli poslanci vykázaní na celý rokovací deň. "Konštatujem, že aj po vašom opätovnom vykázaní sa zdržiavate v rokovacej sále, čo sa vo vašom prípade považuje už za druhú neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni NR SR," vyhlásil Danko.

Podľa rokovacieho poriadku, ak parlamentný mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi NR SR, odporučí jej, aby mu uložila pokutu až do výšky 2000 eur.

Danko na poslancov viackrát apeloval, že narúšajú priebeh rokovania. "Sme aj z iných parlamentov kolegiálne dopytovaní, že čo sa robí v rokovacej sále. Ak si niekto myslí, že mu to zarába percentá, tak je na omyle," uviedol Danko s tým, že doteraz vždy vykázaní poslanci poslúchli a plénum opustili.


Nezaradení poslanci ďalej blokujú schôdzu, chcú, aby o nej rozhodol ÚS


Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Miroslava Beblavého plánujú pokračovať v blokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Priestor pred rečníckym pultom nechcú opustiť. Žiadajú, aby predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) podal podnet na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdze zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

"My si myslíme, že nie. Ale je to otázka, ktorú by mohol definitívne vyriešiť len ÚS," povedal Beblavý na stredajšom brífingu po tom, ako ich predseda parlamentu vykázal zo sály a prerušil schôdzu do nasledujúceho dňa. Beblavý naďalej tvrdí, že zákony predložili na mimoriadnu schôdzu nezákonne.

Poukázal na rokovací poriadok parlamentu a na to, že im neumožnili podať námietku voči ich vykázaniu z rokovacej sály. "Pán Danko stavil na stratégiu, že nás umlčí," skonštatoval Beblavý a dodal, že v blokovaní schôdze budú pokračovať, pretože "ochrana parlamentarizmu" je pre nich dôležitejšia ako ich platy, o ktoré môžu prísť po ich vykázaní zo sály a nerešpektovaní výziev.