Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Schválili zrušenie nákupu antigénových testov do pohotovostných zásob

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas 8. rokovania vlády SR 5. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Zrušenie návrhu na zabezpečenie pohotovostných zásob schválila v stredu vláda na základe odporúčania pandemickej komisie.

Bratislava 5. mája (TASR) – Antigénové testy sa už nebudú musieť nakupovať do pohotovostných zásob. Zrušenie návrhu na zabezpečenie pohotovostných zásob schválila v stredu vláda na základe odporúčania pandemickej komisie.

Do tendra na nákup antigénových testov, ktorý vyhlásila Európska komisia (EK), sa Slovensko zapojilo v polovici novembra minulého roka. EK podpísala so spoločnosťami rámcové zmluvy na nákup antigénových testov v mene zúčastnených členských štátov koncom februára.

Členské štáty podľa pravidiel tendra môžu osloviť a podpísať špecifické zmluvy so spoločnosťami, ktoré vychádzajú z podmienok rámcových zmlúv. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR oslovilo uchádzačov podľa hodnotiaceho poradia, ktoré určila komisia. Vybralo si tých uchádzačov, ktorí boli schopní dodať v čo najkratšom možnom čase najväčší objem testov pri najnižšej možnej cene. Vo februári došlo k podpisu zmlúv.

Ako sa uvádza v predloženom materiáli, vzhľadom na podpísanie špecifických zmlúv nebolo potrebné realizovať tvorbu pohotovostných zásob prostredníctvom Správy štátnych hmotných rezerv SR na základe uznesenia vlády.