Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany zvýši zdroje vo svojich akciových spoločnostiach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

O päť miliónov eur sa podľa rozhodnutia vlády zvýši imanie spoločnosti Horezza, zameranej na poskytovanie hotelových, ubytovacích a stravovacích služieb tak pre vojenskú, ako aj civilnú klientelu.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR zvýši zdroje vo svojich akciových spoločnostiach. Vláda vo štvrtok schválila 20 miliónov eur na zvýšenie základného imania v spoločnostiach DMD GROUP, Letecké opravovne Trenčín, Horezza a kmeňového imania štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR. Rovnako kabinet odsúhlasil päťmiliónové zvýšenie základného imania Univerzitnej nemocnice – Nemocnice Svätého Michala.

Základné imanie spoločnosti DMD Group sa zvýši o sedem miliónov, použité majú byť na investície do výrobnej infraštruktúry a technológií holdingu, zameraného na vývoj, konštrukciu i výrobu a opravu zbraňových systémov a munície. O tri milióny eur sa má zvýšiť základné imanie spoločnosti Letecké opravovne Trenčín, ktorá sa zameriava najmä na opravu a modernizáciu leteckej techniky a pozemnej zabezpečovacej techniky. "Prostriedky majú byť použité do rozšírenia výrobných kapacít a modernizácie infraštruktúry, ale aj zvýšenia úrovne kybernetickej bezpečnosti," uvádza ministerstvo v predloženom materiáli. O päť miliónov eur sa podľa rozhodnutia vlády zvýši imanie spoločnosti Horezza, zameranej na poskytovanie hotelových, ubytovacích a stravovacích služieb tak pre vojenskú, ako aj civilnú klientelu. Investovať sa má v tomto prípade do prevádzkových priestorov, technickej infraštruktúry a vybavenia.

Dôvodom päťmiliónového zvýšenia základného imania spoločnosti Univerzitná nemocnica - Nemocnica svätého Michala je potreba modernizácie a rekonštrukcia pracoviska nemocnice v Košiciach. "Takisto nákup nového zariadenia a vybavenia nemocnice vrátane zdravotníckych prístrojov pre viaceré oddelenia v prevádzkach v Bratislave, ako aj v Košiciach," dodáva MO.

Vojenské lesy a majetky SR majú päť miliónov použiť na vykrytie výdavkov súvisiacich s výstavbou prístupových komunikácií vo vojenských obvodoch a na územiach nevyhnutných pre obranu štátu a tiež zlepšenie technologického vybavenia spoločnosti. "Súčasne je cieľom aj zvýšenie zamestnanosti osôb so zdravotným znevýhodnením a osôb z marginalizovaných skupín obyvateľstva," dodáva rezort.

Na zvýšenie zdrojov majú byť vo všetkých prípadoch použité štátne finančné aktíva v správe Ministerstva financií SR.