Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Demokracia a sloboda nie je samozrejmosťou

Udalosti zo 17. novembra 1989. Foto: TASR/Peter Lenhart

Len návrat k myšlienkam Nežnej revolúcie oslabí vplyv politických šialencov.

Bratislava 17. novembra (OTS) - Demokracia a sloboda nie je samozrejmosťou. Vývoj od Nežnej revolúcie nám ukázal, že za ich udržanie musíme neustále bojovať. Akonáhle ich oslabíme, na sile získavajú extrémistické a protisystémové strany.

Moderná slovenská demokracia, rovnako ako SDKÚ-DS, od svojho vzniku zažívali turbulentné obdobia. Aj dnes sme svedkami spochybňovania demokracie ako takej a zmyslu existencie právneho štátu. Výročie nežnej revolúcie je však ideálnou príležitosťou, aby sme si pripomenuli, že práve sloboda a demokracia umožnila každému jednému z nás rozhodovať o svojej budúcnosti či o zvyšovaní kvality svojho života. Minulosť, ale aj prítomnosť nám ukazujú, že demokracia nie je prežitkom, práve naopak,“ uviedol prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman.

Dnešné výročie Nežnej revolúcie je aj 16-tym výročím vzniku SDKÚ-DS
Dnes veľká časť spoločnosti očakáva okamžité výsledky s minimálnou snahou o ich dosiahnutie. Práve preto sú títo ľudia ochotní veriť sľubom o zázrakoch na počkanie. My však veríme, že výsledky, z ktorých budú mať prospech všetci ľudia, sa dajú dosiahnuť len poctivou prácou a ruku k dielu musí priložiť každý,“ doplnil Milan Roman.

SDKÚ-DS vznikla na princípoch liberálnej demokracie a slobodnej trhovej ekonomiky. Tie by sa na Slovensku nepodarilo presadiť bez Nežnej revolúcie, ktorá zvrhla totalitnú vládu KSČ. Uplatňovaním týchto princípov sa zo Slovenska stala moderná krajina. Vďaka tomu rástla životná úroveň bežných ľudí. Akonáhle vlády od týchto princípov zľavili, dobiehanie vyspelých západných krajín sa spomalilo. Aj to je jeden z dôvodov rastúcej skepsy voči demokracii a nárastu vplyvov radikálnych, nesystémových a fašistických politických strán. Jedným z krokov, ako ich eliminovať, je opätovný návrat k myšlienkam, za ktoré sme bojovali počas Nežnej revolúcie.


Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.