Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Referendum nebolo zbytočné, ak sa z neho dokážeme poučiť

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výsledky referenda naznačujú niekoľko trendov v spoločnosti. V reakcii na všeľudové hlasovanie to dnes vo svojom stanovisku konštatovala strana SDKÚ-DS.

Bratislava 8. februára (TASR) - Výsledky referenda naznačujú niekoľko trendov v spoločnosti. V reakcii na všeľudové hlasovanie to dnes vo svojom stanovisku konštatovala strana SDKÚ-DS.

Slovensko sa podľa parlamentnej opozičnej strany za posledné roky zmenilo nielen ekonomicky a civilizačne, ale i mentálne, pričom najväčším problémom naďalej zostáva nezamestnanosť a sociálna situácia. Treba prijať aj fakt, že sa mení štruktúra rodín a domácností aj v dôsledku pretrvávajúcich kľúčových problémov, zdôraznila strana.

Tejto skutočnosti mieni SDKÚ-DS venovať svoju pozornosť. "Spoločnosť sa mení, ale je potrebné reagovať na tieto zmeny civilizovaným a kultúrnym spôsobom," uviedol jej predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pod nízku účasť v referende sa podpísali okolnosti a priebeh kampane, povedal šéf strany. "Nie je to víťazstvo, ale ani prehra podporovateľov či odporcov," uviedol. Fakt je, že referendum je v zmysle zákonov neplatné. Nemusí však byť zbytočným, ak to dokážeme dobre vyhodnotiť, vysvetlil.

Mali by sme sa preto vyvarovať jeho čierno-bielemu interpretovaniu, domnievajú sa v SDKÚ-DS. Práve takáto interpretácia výsledkov referenda môže z pohľadu strany naďalej len zvyšovať napätie v spoločnosti, objasnili. Dôležitá bude úroveň a smer diskusie po referende.

"Našou úlohou bude vytvárať a podporovať také legislatívne prostredie, v ktorom sa žiadna zo skupín nebude cítiť druhoradá a diskriminovaná, to je základ dialógu a vzájomného rešpektu,"
povedal Frešo.

SDKÚ-DS zdôraznila, že aj páry žijúce v inom ako manželskom zväzku a aj ich deti musia mať podmienky, aby mohli v tejto krajine žiť spokojný a šťastný život. Práve skončené referendum pritom môže byť začiatkom cesty k serióznej a vážnej diskusii aj o registrovaných partnerstvách. "Inšpiráciu môžeme hľadať v susedných krajinách, ako v Rakúsku, Česku, ale aj Nemecku," doplnil Frešo.