Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS chce zodpovednosť sudcov za zlyhania či posilniť živnostníkov

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Strana volá po systémových zmenách v súdnictve, zdravotníctve, školstve či ekonomickom prostredí.

Bratislava 5. februára (TASR) – Zodpovednosť sudcov za svoje zlyhania, zrušenie nezmyselných poplatkov v zdravotníctve, vyššie platy pre učiteľov, posilnenie živnostenského stavu či rovná 19-percentná daň a deväťpercentný odvod do druhého piliera. To sú opatrenia, ktoré podľa SDKÚ-DS potrebuje Slovensko. Strana ich predstavila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

SDKÚ-DS volá po systémových zmenách, podľa jej predstaviteľov ich ponúka v Programe 15. Za kľúčové považujú zmeny v súdnictve, zdravotníctve, školstve či ekonomickom prostredí. Tie sa však podľa nej dajú dosiahnuť bez vlády jednej strany. "Pokúsime sa o alternatívu bez Roberta Fica," povedal predseda strany Pavol Frešo. Opatrenia strany podľa neho nadväzujú na "to najlepšie z vlády Ivety Radičovej".

"Chceme na Slovensku normálne fungovanie justície," povedal Frešo. Súdne prieťahy plánuje strana eliminovať stanovením lehôt, do ktorých musí padnúť rozhodnutie. Ak súdy lehotu nedodržia, budú povinné obidvom stranám sporu zaplatiť škodu. Strana je tiež za vyššiu odbornosť v súdnictve.

V zdravotníctve treba zaviesť spravodlivé odmeňovanie zdravotníkov či funkčný eHealth. Musí sa tiež skoncovať s falšovaním receptov a krádežami s liekmi, myslí si expert pre zdravotníctvo v SDKÚ-DS Valerián Potičný. "Zmodernizujeme nemocnice, do ktorých si už pacienti nebudú musieť nosiť príbory a toaletný papier," povedal. Voličovi sľubuje, že so všetkými účastníkmi zdravotníctva bude strana rokovať ako "rovná s rovným".

SDKÚ-DS chce učiteľom zvýšiť platy o 50 percent. Chce pripraviť "zásadnú reformu" vzdelávania na desať rokov aj s jej implementáciou. Presadzuje tiež plán obnovy a modernizácie základných a stredných škôl. "Treba tiež uvoľniť trh s učebnicami, zmeniť normatívne financovanie školstva a zjednotiť jeho riadenie pod jedno ministerstvo," myslí si kandidát na poslanca NR SR Tibor Maťaš.

Strana vo svojom programe presadzuje lepšie podmienky pre fungovanie živnostníkov. "Zrušíme nezmyselné povinnosti a byrokraciu najmä pre malých živnostníkov o 30 percent v podobe rôznych výkazov, prihlášok a poplatkov," poukázal kandidát na poslanca NR SR Milan Roman. Presadzuje zaviesť jednu platbu štátu. SDKÚ-DS považuje za potrebné aj zrušenie daňových licencií. Odvody budú platiť živnostníci v závislosti od príjmu. Zlepšením podmienok chce strana zvýšiť počet živnostníkov o desaťtisíce.