Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ: Fico rozdáva cez balíčky peniaze, ktorými sľúbil znížiť dlh

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Na prvom mieste zobral premiér podľa predsedu SDKÚ-DS ľuďom, ktorí si sporili v druhom pilieri.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) rozdáva cez sociálne balíčky peniaze, ktoré sľúbil vybrať na to, aby uhradil dlh Slovenska. Uviedol to predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo. Preto by bolo podľa neho najspravodlivejšie vrátiť tieto peniaze tým, ktorým ich vláda vzala.

"Na prvom mieste ľuďom, ktorí si sporili v druhom pilieri," zdôraznil Frešo na dnešnom brífingu v Bratislave. Keďže súčasná vláda to podľa neho neurobí, mala by tak spraviť nová vláda, ktorá vzíde z marcových volieb.

Na druhom mieste by sa podľa Freša mali vrátiť peniaze všetkým malým podnikateľom a živnostníkom, ktorých zasiahlo zrušenie rovnej dane a zásahy vlády do odvodov či zavedenie daňových licencií.

Následným krokom novej vlády by podľa Freša malo byť zhodnotenie opatrení zo sociálnych balíčkov vlády Roberta Fica. A teda, či majú, alebo nemajú zmysel. Za dobré považuje napríklad rozširovanie kapacít škôlok. "To je niečo, čo podporuje to, aby sa mladé rodiny stabilizovali," zdôvodnil Frešo.



Na druhej strane opatrenie, ktorým sa majú rekonštruovať niektoré priestory nemocníc, napríklad maľovať čakárne, nepovažuje za vhodné. "Skôr ako vymaľovať treba odstrániť to, že si pacienti musia nosiť príbor a toaletný papier," dodal Frešo.

Reagoval takto na dnešnú výzvu premiéra Fica adresovanú opozícii. Predseda vlády na tlačovej konferencii odkázal predstaviteľom opozície, aby otvorene povedali ešte pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, či plánujú, ak sa dostanú k moci, zrušiť opatrenia zo sociálnych balíčkov.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár doplnil, že premiér by nemal byť nervózny a mal by viac počúvať to, čo hovorí strana o potrebe systémových a adresných riešení. "Sociálne balíčky obsahujú viaceré nesystémové a neadresné riešenia, ktoré bude potrebné zmeniť," konštatoval Bugár.

Sú tam však podľa neho aj také, ktoré Most-Híd sám navrhoval. "Bohužiaľ, premiér Robert Fico sa tri posledné roky jeho vlády nevenoval zlepšeniu životnej úrovne ľudí, ale zabezpečeniu ľudí blízkych Smeru, ako to bolo napríklad v prípade Váhostavu Juraja Širokého," dodal Bugár. Preto zopakoval, že tieto návrhy vníma len ako predvolebnú kampaň Roberta Fica zaplatenú z peňazí všetkých ľudí, keďže väčšina z týchto návrhov nadobudne platnosť len niekoľko mesiacov pred voľbami.

Podľa predsedu Siete Radoslava Procházku majú akékoľvek výzvy premiéra pre Sieť zmysel iba vtedy, ak budú prijaté jej podmienky. A to je zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a nedávanie ani eura schránkovým firmám. "Do štátu sa zrazu vrátia peniaze, ktoré mu dajú priestor aj na trojnásobné balíčky," uviedol Procházka.

Šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ zase odkázal premiérovi, aby sa nezaoberal opozíciou, ktorej neumožnil v rozpore s verejným záujmom a v rozpore s vlastnými slovami vykonávať účinnú kontrolu použitia verejných financií prostredníctvom Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu. "Promóciou svojich sociálnych balíčkov chce predseda Smeru odpútať pozornosť od reálnych problémov tejto doby," zdôraznil Figeľ.

Vyzval preto Fica, aby so svojimi ministrami riešil vážne pochybenia na Finančnej správe, vďaka čomu boli určené nesprávne odvody pre živnostníkov do sociálnej a zdravotných poisťovní. Podobne podľa neho poškodzuje ľudí prebiehajúce odoberanie sociálnych dávok pre osoby ťažko zdravotne postihnuté. "Toto sú reálne a akútne problémy, ktoré trápia ľudí. KDH pre ne ponúklo konkrétne riešenia," dodal Figeľ.

K celkovému obsahu druhého sociálneho balíčka sa podľa neho strana vyjadrí pred jeho predložením do parlamentu, keď budú známe aj detaily návrhov. Rozumné opatrenia pritom kresťanskí demokrati podporia. "Čo je nespravodlivé, to v budúcnosti prehodnotíme alebo opravíme. Rozhadzovanie verejných financií, zvlášť na získavanie hlasov pred voľbami, odmietame," zdôraznil Figeľ.