Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Mesežnikov: V SDKÚ bojujú osobnosti, nič programové som nepostrehol

Na archívnej snímke vľavo kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a súčasný bratislavský župan Pavol Frešo prichádza do volebnej centrály po skončení 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov 23. novembra 2013 v Bratislave. Vpravo predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS Ondrej Matej. Foto: TASR/Martin Baumann

Načasovanie zrážky dvoch prúdov v SDKÚ-DS tesne pred komunálnymi voľbami je podľa politológa nešťastné. Teraz.sk vám ponúka sumár udalostí, ktoré predchádzali dnešnému mimoriadnemu kongresu SDKÚ-DS.

Bratislava 27. septembra (Teraz.sK) – Podľa agentúry Focus mala SDKÚ-DS v júni roku 2011 podporu 13,4 percenta voličov. Strana, ktorá vedela vo voľbách zmobilizovať až dvadsať percent voličov, však už o osem mesiacov neskôr, v predčasných parlamentných voľbách, získala len 6,1 percenta hlasov. Vzhľadom na niektoré predvolebné prieskumy (napríklad MVK vo februári 2012 namerala SDKÚ-DS len 4,3 percenta preferencií), sa aj tesný postup do Národnej rady (NR) SR dal považovať za úspech.

Dlhoročný predseda strany Mikuláš Dzurinda voči sebe vyvodil politickú zodpovednosť a na povolebnom kongrese strany sa o žiadnu funkciu neuchádzal. Hoci favoritkou voľby predsedu bola Lucia Žitňanská, kongres sa rozhodol pre výraznejšiu zmenu a do čela SDKÚ-DS sa dostal Pavol Frešo. Prvé mesiace sa zdalo, že strana má najhoršie za sebou a voličská podpora sa jej ustálila na zvoliteľnej úrovni okolo sedem percent.

Po celý čas v nej však rástlo vnútorné napätie, ktoré napokon vyústilo do dnešného mimoriadneho kongresu.

Nedoriešený problém

„Na kongrese pôjde o vyriešenie dôsledkov situácie, do ktorej sa strana dostala aj vlastným pričinením po páde vlády Ivety Radičovej,“ konštatuje pre Teraz.sk politológ Grigorij Mesežnikov. Vývoj v nasledujúcich dvoch rokoch bol podľa neho poznačený zápasom o pozície lídrov, odchodom známych osobností zo strany, vrátane jej zakladateľov Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, ale aj poklesom voličskej podpory. „Je to tristný obraz, ako riešia tento svoj vnútorný problém,“ komentuje politológ.

Grigorij Mesežnikov
Foto: TASR/Martin Baumann


Kto je s kým a proti komu

V marci roku 2012 za SDKÚ-DS postúpili do parlamentu: Lucia Žitňanská, Ivan Mikloš, Mikuláš Dzurinda, Pavol Frešo, Magdaléna Vášáryová, Miroslav Beblavý, Ivan Štefanec, Ľudovít Kaník, Martin Fedor, Viliam Novotný a Jozef Mikuš.

Týchto jedenásť ľudí je dnes rozdelených na tri skupiny. Prvá skupina vystúpila z SDKÚ-DS a zariadila sa podľa seba – buď sú nezávislými poslancami, alebo ostali formálne členmi poslaneckého klubu SDKÚ-DS, ale v strane už nefigurujú, prípadne sa uchytili v inej strane. Druhá skupina v SDKÚ-DS ostala a snaží sa vymeniť Freša na poste predsedu a napokon, posledná skupina je na strane aktuálneho predsedu.

Lucia Žitňanská je dnes podpredsedníčkou Mosta – Híd, Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda vystúpili zo strany (ostávajú členmi jej poslaneckého klubu, ale viac – menej len preto, aby kvôli príliš nízkemu počtu členov nezanikol), Magdaléna Vášáryová vystúpila z SDKÚ-DS a pôsobí ako nezávislá poslankyňa a Miroslav Beblavý je podpredsedom Siete Radoslava Procházku.

Čo sa týka ostatných šiestich, Jozef Mikuš sa na protest proti politike Pavla Freša vzdal funkcie podpredsedu strany, ostal však jej členom, aj členom klubu. Ľudovít Kaník s Frešom spolupracuje, aktuálne je predsedom poslaneckého klubu strany v NRSR. Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor zastával v minulosti konsenzuálne aj kritické stanoviská voči súčasnému lídrovi SDKÚ-DS, krátko pred kongresom sa zdalo, že by sa mohol stať popri predsedovi Frešovi volebným lídrom strany do parlamentných volieb v roku 2016. Po včerajšom zasadnutí prezídia strany sa stala reálnou aj alternatíva, že by po prípadnom odvolaní Freša kandidoval na post predsedu strany sám.

Ivan Štefanec sa stal europoslancom (v NRSR ho nahradil Eugen Jurzyca) a spolu s Viliamom Novotným a novou tvárou v SDKÚ-DS, bývalou riaditeľkou Rádia Expres Evou Babitzovou, vytvorili tím, ktorý na miesto Pavla Freša presadzoval doterajšieho pokladníka SDKÚ-DS Ondreja Mateja.

Tlačová konferencia strany SDKÚ-DS a predstavenie kandidáta na predsedu SDKÚ-DS a jeho tímu 22. septembra 2014 v Bratislave. Na snímke kandidát na predsedu SDKÚ-DS Ondrej Matej.
Foto: TASR/Michal Svitok


„Pôjde o pre voličov nie celkom zrozumiteľný zápas medzi dvoma prúdmi v SDKÚ-DS,“ hodnotí dnešný súboj Mesežnikov.

Politológ je presvedčený, že ide skôr o príklad politického súboja osobností, než rozdielnych programových vízií. „Počuli ste niekedy medzi predstaviteľmi týchto prúdov rozdielny názor na konkrétny problém? V tomto spore som nespozoroval nič programové,“ upozorňuje Mesežnikov.

SDKÚ-DS má podľa neho stále šancu na postup do parlamentu po voľbách v roku 2016, ale len za predpokladu, že po dnešnom kongrese nedôjde k jej roztriešteniu. Ešte reálnejšia je podľa neho hrozba, ktorou je tento kongres pre výsledky SDKÚ-DS v komunálnych voľbách. „Triviálna vec je, že problém nejednotnosti strany ovplyvní negatívne akékoľvek voľby. Timing stretu týchto dvoch straníckych prúdov je vzhľadom na komunálne voľby vyslovene nešťastný,“ dodáva.

Výmena predsedu

Predsedovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi vyčítajú spolustraníci najmä dve veci – že sa príliš sústreďuje na agendu bratislavského župana a na SDKÚ-DS mu neostáva dostatok času a že nedokáže spájať osobnosti takým spôsobom, ako to robil jeho predchodca, Mikuláš Dzurinda.

Úvahy o výmene predsedu sa v SDKÚ-DS sporadicky objavovali už v minulom roku, čakalo sa najmä na výsledky regionálnych volieb. Pre SDKÚ-DS však dopadli relatívne dobre a Frešo naviac obhájil post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Opätovne sa zintenzívnili pred eurovoľbami, v ktorých sa očakával neúspech SDKÚ. Pri extrémne nízkej volebnej účasti však predvolebné prognózy príliš nevychádzajú a SDKÚ-DS prekvapivo obhájila dva mandáty v Európskom parlamente. So ziskom 7,75 percenta hlasov sa umiestnila na solídnom treťom mieste za Smerom-SD a KDH.

“Takéto šumy boli už pred župnými voľbami a potom aj pred eurovoľbami. Ja to považujem za súčasť kvasenia, ktoré bolo v SDKÚ-DS. Ale strana dokázala v župných voľbách uspieť a napriek nízkej volebnej účasti uspieť aj v eurovoľbách. Podarili sa nám dvoje relatívne úspešné voľby,” povedal v relácii Politika Tu a teraz 5. augusta Frešo.

Zároveň ale povedal aj vetu: „Pokiaľ nebudem úspešný s programovou a personálnou ponukou, nebudem predsedom SDKÚ-DS. Ak nemáme ísť smerom k voľbám so zrozumiteľnou ponukou a uveriteľnými tvárami, nemá to pre SDKÚ-DS zmysel.“

Dnes už to neplatí, Frešo avizoval, že neodstúpi ani v prípade, ak kongres jeho programovú ponuku (nadpolovičnou väčšinou) neschváli. Na jeho odvolanie je potrebná až trojpätinová väčšina delegátov kongresu, samotný Frešo uviedol, že nepredpokladá, že by sa toľko hlasov proti nemu našlo.

Ponuka Ondreja Mateja

Vyzývateľom lídra SDKÚ-DS Pavla Freša na kongrese strany by mal byť exposlanec NR SR a bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej Ondrej Matej. Oznámil to 22. septembra na tlačovej konferencii, na ktorej sa za neho postavili piati predsedovia Regionálnych zväzov SDKÚ-DS - Viliam Novotný (Košický kraj), Stanislav Horník (Banskobystrický kraj), Eduard Vokál (Prešovský kraj), Tibor Tóth (Nitriansky kraj) a Alexander Slafkovský (poverený vedením v Žilinskom kraji) a europoslanec Ivan Štefanec.

Tu bude player


Novou členkou strany a súčasťou nového tímu sa stala aj bývalá šéfka rádia Expres Eva Babitzová. "Som dlhoročným voličom SDKÚ-DS a táto strana urobila pre SR najviac. Zobrala krajinu Mečiarovi z rúk, dostala Slovensko do EÚ aj NATO. Táto strana si zaslúži prežitie. Teraz je v kríze, ale veríme, že sa môže vrátiť na politickú mapu Slovenska," podotkla 22. septembra.

Tento tím nepriamo podporila aj mládežnícka organizácia SDKÚ-DS Nová generácia (NG). "Nová Generácia vyjadruje vážny nesúhlas s ďalším pôsobením Pavla Freša ako predsedu SDKÚ-DS. Aj napriek vnútrostraníckym a mimostraníckym výzvam je zreteľná dohoda Pavla Freša s lídrami niektorých regiónov a delegátmi kongresu na zachovaní súčasného stavu," uviedol líder NG Tomáš Smutný. Rozhodol sa preto, že ak Frešo ostane predsedom alebo nový stranícky šéf nepredstaví radikálnu zmenu smerovania strany, zvolá mimoriadny kongres NG. Na ňom by sa malo rozhodnúť o vystúpení mladých z SDKÚ-DS.

Finančná skupina

Ako blesk z jasného neba prebehla médiami správa, podľa ktorej sa prostredníctvom Ondreja Mateja pokúša SDKÚ-DS ovplyvniť významná finančná skupina.

Martin Fedor 24. septembra reagoval na článok denníka Sme, ktorý hovorí o tom, že banka, z ktorej si SDKÚ-DS brala miliónové úvery a ktorá patrí finančnej skupine, má záujem o výmenu súčasného vedenia. Ak k nemu nedôjde, obáva sa, že o svoje peniaze príde. Takéto varovanie si v pondelok podľa denníka vypočuli členovia SDKÚ-DS z východného Slovenska.

Denník ďalej píše, že Ondrej Matej podľa niektorých členov strany údajne aj takto presviedčal košických funkcionárov, aby na sobotnom kongrese odmietli šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša. Fedor potvrdil, že slová o snahách ovplyvňovať výmenu vedenia v pondelok odzneli.

Tu bude player


"Tieto pre mňa neakceptovateľné slová jasne zazneli z úst pokladníka Mateja a počulo ich okolo 40 prítomných členov. Ja som ich počul tiež," povedal Fedor s tým, že pre neho je neprípustné, aby o vnútorných veciach ako sú rozhodnutia a personálne otázky, rozhodoval niekto zvonku.

Keď chcel Matej na túto tému organizovať tlačovú konferenciu v centrále SDKÚ-DS, zistil, že zámky sú vymenené. Frešo to vysvetlil slovami, že SDKÚ-DS žiadnu tlačovú konferenciu neplánovala a ani ju nikto o organizovanie tlačovky v jej priestoroch nepožiadal.

„Nemám žiadne takéto informácie,“ reagovala na signály o ovplyvňovaní strany finančnou skupinou v rozhovore pre TASR Babitzová. „Keď som rozmýšľala nad tým, že vstúpim do politiky, radila som sa s ľuďmi, ktorých rešpektujem a sú v mojom okolí. Niektorí ma povzbudzovali, iní menej, ale hlavné upozornenie bolo, že vchádzam do politického sveta, ktorý je taký, aký je. Ja som si toho bola plne vedomá. Nie som naivná blondína, mám 48 rokov a som človek, ktorý má skúsenosti z médií. Mám predsa len viac informácií zo zákulisia politiky, ako bežní ľudia. Čo ma prekvapuje, je tá rýchlosť. Ešte kongres ani neprebehol, ešte sme neuspeli, a už v povetrí lietajú vedrá špiny,“ dodala.

Exkluzívny rozhovor s Evou Babitzovou si môžete prečítať TU.

Zápletka tesne pred kongresom

Tesne pred kongresom sa situácia v SDKÚ-DS skomplikovala ešte viac. Prezídium strany podľa TASR 26. septembra rozhodlo, že líder SDKÚ-DS Pavol Frešo bude na dnešnom mimoriadnom Kongrese strany v Senici čeliť návrhu na odvolanie z funkcie. Takýto bod programu odsúhlasilo prezídium spolu s voľbou nového vedenia.

V prípade, že bude Frešo delegátmi odvolaný, do funkcie je pripravený kandidovať súčasný podpredseda strany Martin Fedor. Ten sa ešte tento týždeň postavil na tlačovej konferencii vedľa Freša a spolu oznámili, že Fedor bude v roku 2015 kandidovať na post volebného lídra. Dnes je to inak. "Neskrývame, že v strane je napätie a ak mám pomôcť zjednoteniu strany a jej posunu dopredu, tak v tom je moja ambícia," vysvetlil. Či má Fedor potrebnú podporu, nepovedal. "Som rád, že sme našli spoločnú reč na Prezídiu," deklaroval.

Či bude kandidovať aj stranícky pokladník Ondrej Matej, ktorý svoj zámer uchádzať sa o líderstvo v SDKÚ-DS oznámil tento týždeň, jasné nie je. "Každý môže kandidovať," povedal podpredseda Viliam Novotný, ktorý stál pôvodne pri Matejovi.