Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

F: Šebej: Stretnutie R. Fica s Obamom vnímam ako vyznamenanie pre SR

Na snímke druhý sprava americký prezident Barack Obama, druhý zľava predseda vlády SR Robert Fico, vľavo minister vnútra SR Robert Kaliňák počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 21. novembra 2013. Foto: TASR/Paul Martinka

Roberta Fica prijal vo Washingtone Barack Obama a viceprezident Joe Biden.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s prezidentom USA Barackom Obamom v Bielom dome je istým vyznamenaním pre Slovensko. Na druhej strane vnímať to ako indikátor dôveryhodnosti SR je silne prehnané. Pre TASR to dnes uviedol predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) na margo štvrtkového (21.11.) rokovania oboch politikov vo Washingtone.

"Ja sa, samozrejme, teším, že sa americký prezident stretol s naším premiérom. Je to znak, že Slovensko má istú váhu. Nie je jednoduché aj pre hlavu vlády stretnúť amerického prezidenta, lebo nie je možné, aby mali nárok rokovať s ním všetci premiéri sveta," uviedol Šebej s tým, že Slovenská republika je v postavení spojeneckej krajiny v rámci NATO a samotné rokovanie v Bielom dome považuje najmä za úspech našej diplomacie.

V súvislosti s témami, ktoré Obama s Ficom riešili, Šebej poznamenal, že ho neprekvapili. "Afganistan a Sýria, to sú presne tie témy, ktoré by som očakával. Američania sú v pozícii krajiny, ktorá nesie najväčšiu časť bremena za všetko dianie, USA majú svetovú zodpovednosť," dodal.

Roberta Fica prijal vo Washingtone Barack Obama a viceprezident Joe Biden. Stretnutie v Bielom dome trvalo hodinu. Obama a Fico konštatovali, že partnerstvo USA so Slovenskom je založené na spoločných demokratických hodnotách a princípoch. Premiér pripomenul rozhodujúcu úlohu Spojených štátov v procese demokratických zmien v strednej Európe, ktoré sa začali pred vyše 20 rokmi.

Diskusia s Bidenom sa týkala operácie ISAF v Afganistane vrátane angažovania sa Slovenska v krajine aj po roku 2014, kedy má odtiaľ odísť väčšina medzinárodných vojenských jednotiek. Ako po stretnutí zdôraznil Fico, účasť SR v tejto vojenskej misii robí krajine dobré meno. "Sme pripravení pomáhať v tréningu afganským ozbrojeným silám a svoju prítomnosť budeme koordinovať so všetkými ostatnými krajinami, ktoré sú v Afganistane prítomné," avizoval.

Hovorilo sa aj o pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v procese likvidácie chemických zbraní Sýrie, pričom premiér potvrdil pripravenosť Slovenska pomôcť pri tomto procese.

Slovenský premiér pripísal toto stretnutie dôveryhodnosti Slovenska. "Tá sa prejavuje tým, že sme schopní sa stretnúť nielen so západnými partnermi, ale aj s predstaviteľmi Ruska či Číny. Lebo to sú tiež krajiny, ktoré SR nemôže v žiadnom prípade zanedbávať," uviedol po rokovaní. Spolu s ním sa na ňom zúčastnili aj ministri vnútra Robert Kaliňák a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.