Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šebová:O obmedzení zisku sa treba rozprávať so zdravotnými poisťovňami

Na archívnej snímke Zuzana Šebová. Foto: TASR - Michal Svítok

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej.

Bratislava 29. júla (TASR) - O obmedzení zisku je potrebné sa zhovárať aj so samotnými zdravotnými poisťovňami. Preto by mali byť prizvané na ďalšie rokovania. Pre TASR to povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR a členka parlamentného zdravotníckeho výboru Zuzana Šebová (Sme rodina).

„Bez diskusie sa momentálne nemôžeme vyjadriť k danému návrhu. Sme rodina je za to, aby do zdravotníckej starostlivosti išlo čo najviac z vybraného poistného,“ uviedla.

Na tom, že zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, sa ešte v pondelok (26. 7.) zhodli zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo či šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Bláhová.

Pracovnú skupinu na stretnutí tvorili štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Jana Ježíková, členovia výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), Zuzana Šebová (Sme rodina), Marek Krajčí (OĽANO) a Tomáš Lehotský (Za ľudí), ďalej štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek, riaditeľka odboru špecifických operácií štátu MF SR Andrea Holíková a za ÚDZS okrem šéfky úradu aj Peter Pavlovič a zástupcovia právneho odboru.

Na archívnej snímke poslankyňna NRSR Jana Bittó Cigániková.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že navrhne, aby zdravotné poisťovne mohli tvoriť zisk z pripoistenia a z limitu výdavkov na prevádzkové činnosti až po zaplatení všetkých objednaných výkonov. Rovnako, že umožní občanom voľbu pripoistenia. Ak by súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze neprinášal hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda by zvážila zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia, teda jednej zdravotnej poisťovne.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (bývalá SDKÚ-DS). Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami.