Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Sedembolestná Panna Mária sa patrónkou Slovenska stala pred 95 rokmi

Na snímke socha Sedembolestnej Panny Márie s Ježišom po svätej omši na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Tradícia úcty k Sedembolestnej Panne Márie je na Slovensku najviac zviazaná so Šaštínom, kde sa nachádza milostivá socha Sedembolestnej Panny Márie z roku 1564.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Sedembolestná Panna Mária sa patrónkou Slovenska stala pred 95 rokmi. V piatok si verejnosť pripomína 95. výročie vyhlásenia Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska. Stala sa tak dekrétom pápeža Pia XI. Celebre apud slovacam gentem. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

Svätá stolica vyhovela žiadosti predloženej v mene Slovákov prostredníctvom arcipastierov Slovenska a Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásila za patrónku Slovenska dekrétom z 22. apríla 1927. Ďakovná púť za vyhlásenie patrónky Slovenska sa uskutočnila 21. až 22. mája 1927. Prišlo približne 40.000 veriacich s viac ako 100 kňazmi.

Na 63. výročie vyhlásenie sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska 22. apríla 1990 vo vrtuľníku preletel nad šaštínskou národnou bazilikou svätý Ján Pavol II.

Národná svätyňa Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je súčasťou rímskokatolíckej farnosti v Šaštíne, ktorú spravuje rehoľa Pavlínov. Na dlhú históriu v Šaštíne nadväzujú viacerými púťami, v septembri sa na mieste koná celonárodná mariánska púť.

Na snímke pohľad do Baziliky Panny Márie Sedembolestnej počas slávnostnej svätej omše na národnej púti v Šaštíne - Strážach, foto z archívu.
Foto: TASR - Róbert Fritz


Tradícia úcty k Sedembolestnej Panne Márie je však na Slovensku najviac zviazaná so Šaštínom, kde sa nachádza milostivá socha Sedembolestnej Panny Márie z roku 1564. V roku 1744 bol v Šaštíne dokončený chrám Sedembolestnej Panny Márie, ktorý je národnou svätyňou a stal sa jedným z najvýznamnejších a najväčších mariánskych pútnických miest na Slovensku.

Na Slovensku je viac ako 1200 kostolov či chrámov zasvätených Panne Márii, z toho okolo 200 Sedembolestnej Panne Márii vrátane národnej svätyne v Šaštíne. Tú v roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil za baziliku minor.