Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Šéf cudzineckej polície: Situácia na hranici s Ukrajinou je pokojná

Na archívnej snímke riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Robert Gucký. Foto: TASR - Martin Baumann

Obyvatelia východnej Ukrajiny nepredstavujú podľa Leitnera hrozbu nelegálneho úteku na SR. Predpokladá, že v prípade humanitárnej krízy na východe Ukrajiny budú smerovať skôr do Ruska.

Bratislava 23. februára (TASR) - Situácia na hranici s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná, nevymyká sa bežnému priemeru. Informoval o tom riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Robert Gucký, ktorý prišiel na stredajšie rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Na zasadnutie prišiel aj štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Vendelín Leitner. Neobáva sa väčšieho množstva migrantov v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Odvoláva sa na údaje z roku 2014, keď sa takisto spustil konflikt v tejto krajine. V porovnaní s rokom 2013 vtedy nezaznamenala SR nárast počtu azylov či nelegálnej migrácie.

Gucký tiež informoval, že zatiaľ nedošlo k zvyšovaniu počtu policajtov na hraniciach. Priblížil tiež opatrenia pre osoby, ktoré by vstupovali na naše územie v rámci úteku pred vojnovým konfliktom. "Ak nastane situácia, že budeme musieť riešiť utečenecké otázky, zriaďujeme na každom hraničnom priechode tzv. hotspot. Každá osoba prejde lustráciou, zoberú sa odtlačky, aby bola osoba dohľadateľná. Vieme riešiť osobitne prípady, keď osoba nebude mať doklad," skonštatoval Gucký.

Prezídium PZ podľa Leitnera vypracovalo analýzu rizika neoprávneného prekračovania vonkajšej hranice SR štátnymi príslušníkmi tretích krajín a riziká zvýšenia počtu žiadateľov o azyl. Z porovnania počtu udelených azylov a nelegálnej migrácie v roku 2014 s rokom 2013 je podľa neho zrejmé, že vtedajší konflikt na Ukrajine nemal na počty nijaký dosah. "V roku vzniku konfliktu na východnej Ukrajine nebol zaznamenaný ani zvýšený počet Ukrajincov, ktorí by boli zadržiavaní pri neoprávnenom prekračovaní vonkajšej hranice SR. V roku 2014 bol ich počet dokonca nižší ako v roku 2013," vyhlásil Leitner.

Obyvatelia východnej Ukrajiny nepredstavujú podľa Leitnera hrozbu nelegálneho úteku na SR. Predpokladá, že v prípade humanitárnej krízy na východe Ukrajiny budú títo obyvatelia smerovať skôr do Ruska.

Rezort vnútra zároveň deklaruje aj dostatok ubytovacích kapacít v prípade väčšieho množstva migrantov. Ak by nepostačovali kapacity v rámci MV, sú k dispozícii priestory iných štátnych orgánov, prípadne by spolupracovali s ďalšími ubytovacími kapacitami na východe SR.